Beindult az albérletvadászat

Vágólapra másolva!
Debrecenben a kereslet lakástípustól független. Lakás választásakor az ár és az egyetem közelsége a meghatározó tényező, illetve egyre fontosabb szempont az egyedi fűtés. Keresettek a kisebb, gázfűtéses téglalakások és az olcsóbb, többszobás panelek is. Egy tégla garzonlakás havi bérleti díja 35 ezer forint körül alakul (a panelé kicsivel kevesebb), kétszobás esetében 50-60 ezer forinttal kell kalkulálni, háromszobás panel bérleti díja pedig 70 ezer forint is lehet - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Az egyetem közelsége a bérleti díjban nem, legfeljebb a könnyebb kiadhatóságban mutatkozik meg. Fontos a bútorozottság és a lakás állapota is.Szegeden már júliusban beindul a bérleti piac. Nemcsak itt, hanem országszerte terjed az a megoldás, hogy az első évben albérletbe költözik a diák, a második évtől azonban albérletet keres.

Az alföldi egyetemi városban sok külföldi is tanul, akik ugyancsak inkább lakást vesznek. Kedveltek az olcsóbb panelek (bár távol vannak az egyetemtől), hiszen a lakótelepeken jó a tömegközlekedés és általában az infrastrukturális ellátottság. Egyetemhez közeli téglalakás havi 50-120 ezer forintért bérelhető, távolabb 30-80 ezer forintra csökken a díj.

Egy panelszoba pedig akár már 12 ezer forint plusz rezsitől megkapható; ez a kategória aztán egészen 90 ezer forintig elmehet egy nagyméretű lakótelepi lakás esetében.Győrött is egyre gyakoribb a lakásvásárlás bérlés helyett. Többnyire az egyetemhez közeli, téglaépítésű garzonokat keresik - írja a Napi, az Otthon Centrum elemzésére hivatkozva.