Nyolcvan éve épült olyan kevés lakás, mint most

Vágólapra másolva!
A harmincas évek óta nem fordult elő Magyarországon, hogy egy év alatt olyan kevés lakás épült volna, mint amennyinek az átadása az idén várható - hangzott el kedden a Portfolio.hu Property Investment Forum ingatlanpiaci konferencián.
Vágólapra másolva!

Harmati László, az FHB Jelzálogbank üzleti vezérigazgatója azt mondta, noha a derűlátó előrejelzések 15 ezer új lakást valószínűsítenek 2011-re, valójában jó, ha 12 ezer meg fog épülni. Hozzátette, a kormány által nemrég bejelentett új kamattámogatási rendszer feltehetően generál majd némi keresletet, elképzelhető, hogy a jelenleg évi nyolcvanezres tranzakciószám meg fog duplázódni, hiszen a felmérések szerint a magyar háztartások harmada elégedetlen a lakásviszonyaival.

Az FHB prognózisa szerint az alacsony kínálat mellett is másfél százalékos nominális árcsökkenés lesz idén a lakáspiacon, további komoly áresésre azonban nem kell már számítani, tehát "a vásárlók számára a mostaninál jobb beszállási pont aligha várható" - mondta a vezérigazgató. Az első lakást vásárlók helyzete kedvezőbbnek ma, mint tíz évvel korábban, a lakások olcsóbbak lettek. Az átlagkeresetekhez viszonyítva még inkább: míg ma valamivel több, mint hatévi kereset egy tipikus lakás ára, 2001-ben majdnem kilenc év volt ez a szám.

Az e körben érintett korosztály foglalkoztatási lehetőségeinek jelentős romlása mellett azonban az is ellenük dolgozik, hogy az összes felvehető támogatás vételárhoz viszonyított aránya 40 százalék feletti szintről 5 százalék alá csökkent, ami már nemzetközi összehasonlításban is alacsony - mondta előadásában Harmati László.

A rendezvényen megszólaló makroelemzők a magyar gazdaság jövő évi növekedési kilátásait hasonlóan ítélték meg. Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője szerint enyhe, félszázalékos recesszió jön.Barcza György (K&H) úgy vélte, az autóipari beruházások megindulása miatt szerencsés esetben félszázalékos bővülés is elérhető.Egyetértettek abban, hogy a külső környezet javulása esetén 2013-14-ben 2-3, vagy akár 4 százalékkal is nőhet a GDP.

A konferencia szervezői megszavaztatták az elsősorban az ingatlanpiacon érdekelt cégek vezetőiből álló közönséget arról, hogy jövőre hogyan változik a magyar GDP. A szavazók 56 százaléka stagnálásra voksolt, 37 százalék recesszióra, és csupán 7 százalék vár növekedést.