Többen vettek lakást júliusban, mint egy éve

Vágólapra másolva!
Az ingatlanpiaci forgalom szezonalitásnak megfelelő, csekély visszaesését tapasztalta júliusban a Duna House az előző hónaphoz képest - írta szerdai közleményében az ingatlanközvetítő hálózat. Az egy évvel korábbinál 6 százalékkal erősebb volt a júliusi forgalom.
Vágólapra másolva!

Az idei év első 7 hónapjában több mint 60 ezer adásvétel történt, ezzel a lakáspiac idei aktivitása 23 százalékkal meghaladja a tavalyit. A Duna House Keresleti Indexe is alátámasztja ezt, 79 ponton áll, 4 százalékponttal magasabban az egy évvel ezelőttinél.

Júliusban szembetűnő volt a nyugati országrész téglalakásainak magas átlagára. Ennek hátterében az áll, hogy több nagy értékű, újszerű Balaton-parti ingatlan cserélt gazdát. Budapesten a legkedveltebb három kerület továbbra is a 13., a 11. és a 2., nőtt ugyanakkor az érdeklődés a belváros, főleg a 6. és 7. kerület iránt - írta közleményében a cég.

A DH adatai szerint a vidéki házak árából átlagosan 10 százalék fölötti mértékben tudtak alkudni a vevők. A fővárosi házak esetében átlagosan 8 százalék, a panellakásoknál 6 százalék volt az alku mértéke.

Vidéken még mindig a 40 és 60 négyzetméter közötti lakások a legkedveltebbek, de egy év alatt csökkent az arányuk, egyúttal nőtt a 60 és 80 négyzetméter közöttieké. Budán a legkedveltebb négyzetméterár-kategória a 250 és 300 ezer forint közötti sáv lett, és Pesten is a drágábbak felé tolódik az érdeklődés.