Ejtőernyősök megnyitották az északi frontot Irakban

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta a legnagyobb méretű ejtőernyős akciót hajtották végre amerikai egységek Észak-Irakban. A közel ezer ejtőernyős elfoglalt egy repülőteret, ahol az 1. gyalogoshadosztály egységeit rakják földre. Az USA ezzel megnyitotta a második frontot a Huszein-rezsim ellen.
Vágólapra másolva!
Irak-oldal/irak/index.htmlTérkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Térkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Csütörtökre virradóra legalább ezer amerikai deszantos landolt Észak-Irakban a kurdok ellenőrizte területen. Az olaszországi Vicenzában állomásozó 173. légi szállítású dandár katonái C-17-es Globemaster szállító repülőgépekből ugrottak ki. Évtizedek óta ez volt a legnagyobb méretű ejtőernyős akció - írja a CNN.

Az ejtőernyősök elfoglalták a Basur városa közelében fekvő Harir repülőteret, hogy előkészítsék a terepet 1. gyalogoshadosztály harckocsijainak és Bradley típusú páncélozott szállító járműveinek a biztonságos odaszállítására. Eredetileg szárazföldön akartak Irakba juttatni amerikai egységeket, ám Törökország nem adott engedélyt erre. Az ejtőernyősök nem ütköztek ellenállásba, sőt a kurdok részéről segítséget is kaptak a felszerelés szállításában.

Thomas Collins alezredes, az amerikai hadsereg dél-európai gyorsbevetésű erőinek szóvivője közölte, hogy a manőver az északi front megnyitására irányuló amerikai stratégia része.

A hadsereg arra készül, hogy a bebiztosított térségbe nagyobb méretű haderőt juttat, de az eddig ide vezényelt erő kisebb és könnyebb fegyverzetű, mint eredetileg szerették volna.