Riasztó drogfogyasztási adatok

Vágólapra másolva!
Kétszázezer rendszeres kábítószer-fogyasztó, minimum 10 ezer heroinista, 31 túladagolás a múlt évben, 50 milliárd forint éves bevétel a szervezett bűnözés számára - így festhető le a magyarországi drogkörkép egyik oldala.
Vágólapra másolva!

Kétszázezer rendszeres kábítószer-fogyasztó, minimum 10 ezer heroinista, 31 túladagolás a múlt évben, 50 milliárd forint éves bevétel a szervezett bűnözés számára - így festhető le a magyarországi drogkörkép egyik oldala. A héten folyó első nemzetközi drog-szimpóziumon többek között a droginformációk hatékony közléséről és a biztonságosabb szórakozóhelyekről értekeznek a téma szakértői Budapesten.

A kábítószer-kereskedelemből, -fogyasztásból és -terjesztésből származó pénz Magyarországon évente meghaladja az 50 milliárd forintot, amely összeg a szervezett bűnözés kezébe vándorol. A világ drogkereskedelmének éves bevétele 406 milliárd dollárra tehető - hangzott el tegnap Budapesten az első nemzetközi drogszimpóziumon.

Ma Magyarországon becslések szerint 200 ezren fogyasztanak rendszeresen különféle kábítószereket, és körülbelül 100-150 ezerre tehető azoknak a 14 és 25 év közötti fiataloknak a száma, akik képtelenek elképzelni hétvégéjüket speed és Extasy tabletták nélkül - közölte a konferencia egyik előadója, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának munkatársa. Hollósi György rámutatott: a magyar drogturizmus 1992-93-ban zajló fénykorát követően - mikor több tízezer fiatal utazott havonta Hollandiába, főleg Amszterdamba - 1994-ben a magyarországi kenderültetvények elszaporodásának éve következett - tájékoztatott Hollósi György. Ebben az évben összesen 21 ültetvényt számolt fel a rendőrség, melyek közül nem egy ezer négyzetméternél nagyobb kiterjedésű volt. A 2000-es évben már a Magyarországon kereskedelembe kerülő marihuánamennyiség 80 százaléka "hazai termés" volt.

A heroin - mely 1992 óta van jelen Magyarországon - a múlt évben 31 emberéletet követelt, míg az idei év első felében 21-en vesztették életüket túladagolás következtében. A rendőrség 1993 óta évente több száz kilogramm "fehér port" foglalt le a határállomásokon, azonban ennek ellenére minimum 10 ezerre tehető a heroint fogyasztók száma. Extasy tablettákból 2000-ben 13 ezer darab került a rendőrség kezére, ez azonban csak a töredéke annak, ami a fogyasztókhoz eljut. A Parlament által 2000. december 5-én elfogadott Nemzeti stratégia című dokumentum egyik következtetése az volt, hogy növelni kell a kábítószerekkel összefonódó ügyekkel foglalkozó nyomozók számát - emelte ki előadásában a szakértő.