Mindennaposak az olajszennyezések a Dunán

Vágólapra másolva!
Az [origo] megtudta: a hétvégén kétszer is észleltek olajszennyeződést a Dunán. Szakemberek szerint ezek mindennaposak, és nem rontanak a Duna vízminőségén. A hétvégi szennyezések okozóját nem találták meg, és valószínűleg nem is fogják.
Vágólapra másolva!

A Dunán vasárnap, Esztergomnál észlelt olajszennyeződés teljesen szétszakadozott, környezetvédelmi gondokat nem okozott. Viszont szombaton is észleltek egy olajfoltot a folyón, Dunaújváros közelében. Az [origo]-nak nyilatkozó szakértők elmondták, hogy az ilyen méretű olajfoltok nem számítanak különlegesnek és kivételesnek.

A Dunán vasárnap észlelt olajszennyeződés hétfőn, az esti órákban éri el Budapestet, jelenleg a főváros határának közelében van - mondta az [origo]-nak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A szóvivő hozzátette, hogy az Esztergom térségében észlelt folt körülbelül 3 méter széles és egy kilométer hosszú. Azt is megtudtuk, hogy az olajfolt az élővilágban pusztulást nem okozott, és a továbbiakban sem várható káros következménye.

A foltot vasárnap reggel nyolc óra után észlelték először a magyar-szlovák határfolyó esztergomi térségében. Azóta lassan eléri Budapestet, de a mérete jelentősen változott, ugyanis több darabra szakadt. Ez a szétszakadás nehezíti a folt elfogását, amit egyébként nem is ítéltek szükségesnek a szakemberek. Dobson Tibortól megtudtuk, hogy szinte lehetetlen megfogni a foltot, de a mérete és jelentősége miatt nem is indokolt nagy költségen olajcsapdát állítani. Ráadásul a katasztrófavédelem nem is rendelkezik ilyen eszközzel.

A Környezetvédelmi Minisztériumban az [origo] megtudta: nemcsak vasárnap észleltek olajszennyeződést a Dunán, hanem szombaton is. A vasárnap észlelt szennyeződés miatt környezetvédelmi szempontból nem volt szükség védekezésre, ezért nem rendeltek el első fokú készenléti állapotot - mondta Fehérvári Pál, a környezetbiztonsági és környezet-egészségügyi főosztály főosztályvezetője.

A szombaton észlelt foltról megtudtuk, hogy Dunaújváros térségében vették észre, és hosszabb volt, mint a vasárnapi. Emiatt a térségben elsőfokú készültséget rendeltek el. Ez azt jelenti, hogy járőröztek, figyelőellenőrzésekkel követték a szennyeződés útját, és mintát vettek a folyóból. Ezen vizsgálatok eredménye később várható.

A minisztérium illetékese elmondta, hogy egyik szennyeződés okozóját sem találták meg. Szennyező forrásokat nem találtak, amiből arra lehet következtetni, hogy hajóból származhatott. Ez ugyanúgy lehetett külföldi, mint magyar. Hozzátette: néha előfordul, hogy felelőtlen hajósok a Dunába engedik a kimosás után az üzemanyagtartályok maradékát. A bűnös keresése érdekében azonban hiába veszik sorra a térségben előfordult hajókat, nem lehet rájuk bizonyítani a szennyezést.

[origo]

Korábban:

Olajfolt a Dunán