A főváros csökkentené a parkolási díjakat

Vágólapra másolva!
A fővárosi önkormányzat csökkentené a parkolási díjakat, mert sok helyen nem találják szakmailag megalapozottnak a magas tarifát.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor főpolgármesterhez érkezett egy levél 1500, a VI. kerületben működő cég aláírásával. Az aláírók azt sérelmezik, hogy túl drága a parkolási tarifa. Ezért vizsgálják, hogy jogos-e a panasz. Pócs elmondta, hogy sok helyen szakmailag sem indokolt ez a magas díj, és egyetért a panaszosokkal. A probléma megoldása miatt egyeztetnek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával is.

A fővárosi parkolási rendelet meghozatalakor, június 26-án a főváros - Pócs elmondása szerint - a kerületek javaslatára hallgatott. Hozzátette, eddig már annyi vitájuk volt a kerületekkel, hogy most engedtek. A rendelet alapján Budapest bármely kerülete bevezetheti a parkolási díjakat. Ősztől négy kerületben esedékes a díj bevezetése: az I., II., XI. és XII. kerületben. A VI. kerület egészén kell már fizetni a parkolásért, itt a tarifa egységesen 180 forint egy órára.

A VI. kerületben azért kezdtek aláírásgyűjtésbe a helyi kisvállalkozók, mert túl magasnak találják a fizetendő díjakat, és a részükre biztosított kedvezményekkel nem elégedettek. A rendelet alapján kedvezményt kapnak a céges autóval haza járók, akik késő délutántól reggel 10-ig ingyenesen parkolhatnak. A kisvállalkozókat azonban hátrányosan érinti a rendelet. Azt sérelmezik, hogy munkatársaik céges használatú, de saját tulajdonú autóikkal semmilyen kedvezményre nem jogosultak. Úgy vélik, a helyhatóság hátrányosan különbözteti meg a cégeket azzal, hogy csak a cég tulajdonában álló gépjárművekre adnak kedvezményt. Hiába használnak ennél több kocsit a cég céljaira, nem jár az engedmény, ha azok magántulajdonban vannak. A cégek akár alkalmazottaik, akár partnereik részére kérhetnek intézményi parkolási engedélyt az illetékes önkormányzattól, de elbírálás kérdése, hogy megkapják-e. Ez 20-50% között mozog, már ha az önkormányzat jogosnak találja a kérést.

[origo]

Korábban:

Több kerületben feleslegesen fizetik a parkolási díjat

Olcsóbb a büntetés, mint a parkolási díj