Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Javaslat jelöltenként egymilliós kampánytámogatásra

Vágólapra másolva!
Bauer Tamás SZDSZ-es képviselő azt javasolja, hogy a tervezett 20-25 ezer helyett közel egymillió forint támogatást kapjanak kampányukhoz a képviselőjelöltek. A politikus szerint csak így zárható ki a korrupció, a támogatók utólagos megsegítése hatalmi pozícióból. A Fidesz kampányízűnek tartja a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Az előzetes becslések szerint 20 ezer forint költségvetési támogatásra számíthatnak a választási kampányban a jelöltek. Ezt mindegyik párt alacsonynak tartja, ezért legutóbb Bauer Tamás SZDSZ-es képviselő javasolta az Országgyűlésnek, hogy a kampányra szánt összesen százmillió forintot radikálisan emeljék meg.

Egy sikeres választás megvívásához sok pénz kell - jelentette ki Simon János politológus egy korábbi konferencián. A választók mintegy fele a kampány alapján dönti el, kire adja voksát. Ezt, a magát a centrumban elhelyező, tehát alapjában véve mérsékelt elveket valló réteget kell a választási kampányban részt vevőknek megcélozniuk, az ő szavazataik megnyeréséért kell a kampányt folytatni. A politológus véleménye szerint a három legfőbb feltétel a nagyszabású anyagi támogatás, a széles nyilvánosság és az alkalmas személyek felléptetése.

Az anyagiakkal kapcsolatban Bauer Tamás, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese farizeus szövegnek tartja azt, hogy már így is sokat költenek a pártok a választási kampányra, s ezért a jogszabályban meghatározott keretet nem szükséges megemelni. A költségvetés jelenleg 100 millió forintot szán az összes képviselő-jelölt támogatására, azaz mintegy 20-25 ezer forint jut egy jelölt kampányára, csakúgy, mint 1998-ban.

A képviselő szerint ez az összeg nem elegendő a tisztességes kampányra, ezért a jelöltek különböző forrásokból kénytelenek kiegészíteni keretüket, ami viszont korrupcióra adhat okot. Példaként említette, hogy vannak, akik vállalkozóktól kérnek pénzt, aztán esetleges megválasztásuk után viszontszívességet tesznek.

Azt, hogy a pártok mindenáron előteremtik a kampányhoz szükséges pénzt, jól példázza, hogy az MDF és az SZDSZ olyan hiteleket vettek fel, amelyeket később nem tudtak visszafizetni, és - az egyébként sikertelen kampány után - kénytelen voltak eladni a székházukat. Ennek a harácsolásnak véget kell vetni - jelentette ki Bauer Tamás.

Amennyiben az Országyűlés megszavazná az SZDSZ-es képviselő javaslatát a jövő évi kampányra - a BM az egész választásra félretett 6,3 milliárdján túl - 4,2 milliárd forint állna a rendelkezésre. Ennyit osztanák szét a jelöltek között, akik ebből a pénzből már "tisztán" szervezhetnék meg kampányukat - véli a képviselő. Ez a pénz közel egymillió forintot jelentene fejenként, a választási törvény szerint maximálisan ennyit fordíthat egy jelölt a kampányára.

Az összeg nemkülönben azért is éppen ennyi, mert Bauer szerint, ha már az Országimázs Központnak a költségvetésben folyósított 4,2 milliárd forintját kormány-, azaz Fidesz-propagandára költik, akkor a többi párt is hasonló összegből gazdálkodhasson.

A pártok ugyanakkor többször is áthágták az egy jelöltre fordítható egymillió forintos keret felső határát. Több időközi kampány során kiderült, hogy csak az újsághirdetések díjai meghaladták ezt az összeget.

Bauer Tamás azt állítja, hogy ő az előző kampányban - anyagi okok miatt - nem élt még az egymillió forintos lehetőséggel sem. A pártfinanszírozást tisztává és átláthatóvá kell tenni - tartja a politikus, aki már két éve is benyújtott egy javaslatot, de a kezdeményezés nem talált meghallgatásra.

Ezzel párhuzamosan Füle István szocialista politikus is jegyez egy módosító indítványt, amely 100 millióról 300 millióra emelné a költségvetésben a választási kampányról szóló fejezetet. A képviselő indoka Baueréval azonos: a támogatásra javasolt 100 millió forint már 1998-ban is csak jelképes összeg volt.

Az [origo] információi szerint a szocialista képviselőcsoport a jövő héten napirendre veszi az SZDSZ-es javaslatot, és csak ezután alakítanak ki róla álláspontot. A MIÉP szóvivője, Győri Béla viszont jelezte, hogy a közeledő választások ellenére nem tartják időszerűnek a kérdést, noha megjegyezte, hogy adott esetben "nem kapnák vissza a kezüket". Az ellenzéki párt a költségvetési támogatás harmadát fordítja a kampányra, amely nem harsány, amerikai típusú lesz - mondta a szóvivő.

Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára korábban egy felszólalásában arról szólt, hogy a kampány- és pártfinanszírozás körüli korrupció lehetőségét csak átfogó konszenzus esetén lehet a minimálisra csökkenteni. A megkérdezett fideszes politikusok egyelőre nem alakítottak ki álláspontot a kérdésről, de jelezték, egyeztetni fognak róla. Az RTL Klub-nak nyilatkozó Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke azt mondta, hogy kampányízűnek tartja Bauer javaslatát.


Az országos listán 5 százalékos küszöböt elért pártok állami támogatása 2001-ben (millió forint)
Fidesz-MPP 635
FKGP 386,4
MSZP 754,9
SZDSZ 295
MIÉP 234

Egy százalékot elért, de országos listán mandátumot nem szerzett pártok támogatása
Munkáspárt 72,9
KDNP 45,5
MDF 94,7
MDNP 30,6




[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről