Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csintalan távozik a Defend éléről

Vágólapra másolva!
Közös megegyezéssel távozik a Fidesz-közelinek tartott Defend Kft. éléről Csintalan Sándor, aki hat éve még az MSZP ügyvezető alelnöke volt. Az őrző-védő cég az előző kormány idején számos jól fizető állami megrendeléshez jutott, most ügyészségi nyomozás folyik egyes szerződéseiket illetően.
Vágólapra másolva!

Csintalan Sándor, a Defend Kft. ügyvezető igazgatója a fő tulajdonosok, az MFB és a Magyar Posta kezdeményezésére június 27-i hatállyal közös megegyezéssel távozik a cég éléről - mondta az MTI-nek László Boglár, a Magyar Fejlesztési Bank sajtószóvivője. A Defend Kft. rendkívüli taggyűlésén döntöttek arról is, hogy szintén távozik a kft. másik ügyvezető igazgatója, Gyöngyösiné Szabó Ágnes is.

A társaság egyik új ügyvezető igazgatója Ruska Zsolt lett, aki belügyminisztériumi és nemzetbiztonsági hivatali tapasztalattal is rendelkezik, míg az elmúlt időszakban multinacionális cégek biztonsági szakembereként működött. A másik ügyvezető a jogász végzettségű Mári Imre lett, aki korábban a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka volt, míg a közelmúltban egy vagyonvédelmi cég vezetőjeként dolgozott.

Csintalan Sándor ügyvezetői igazgatói beosztásából való távozása azonban nem érinti azt, hogy a Defend Kft-ben társasága révén továbbra is 19,27 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Emellett a társaságban mintegy 60 százalékban az MFB, míg 20 százalékban a Magyar Posta a tulajdonos.

A taggyűlés Csintalan Sándor kezdeményezésére elfogadta azt a javaslatot is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal folytasson átfogó vizsgálatot a Defend Kft.-nél, amely kiterjed a gazdálkodásra és a cég tevékenységére is.

Csintalan Sándor a kormányváltás után vette át a Defend irányítását Földi Lászlótól. Földi elismerten közel állt a Fideszhez, az MSZP kormányzása idején bocsátották el az Információs Hivatalból a Nyírfa-ügy miatt. Csintalannak indoklása szerint azért adta át a céget, mert tisztában volt azzal, hogy ezzel könnyít a Defend helyzetén. A volt MSZP-s politikus pedig azzal magyarázta - a volt pártja körében nagy megrökönyödést kiváltó - döntését, hogy Földi a barátja, és csendestársként már régóta részt vesz a cég tevékenységében.

A Defend az MFB-számára különböző emberekről és cégekről gyűjtött információkat, amelyeket a bank új vezetői törvénytelen megfigyeléseknek tartanak és emiatt feljelentést tettek. Csintalan és Földi szerint csak törvényes eszközöket használtak és bankbiztonsági célból dolgoztak úgy, mint minden más bank hasonló részlege.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről