Kibékültek a visegrádi négyek

Vágólapra másolva!
Újra az összefogás fontosságáról beszéltek a visegrádi országok miniszterelnökei, szombati esztergomi találkozójuk után. Az év első felében úgy tűnt, a magyar-cseh-szlovák vita miatt vége az együttműködésnek.
Vágólapra másolva!

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnökök esztergomi találkozójukon megállapították, hogy új szakasz kezdődhet a négyes együttműködésben. Az év elején kétszer is elmaradt a V4-nek is nevezett csoport találkozója. A csehek és a szlovákok akkor megsértődtek Orbán Viktorra, aki a Benes-dekrétumok visszavonását szorgalmazta. Valószínűleg erre a diplomáciai vitára utalva most Medgyessy Péter így fogalmazott: "Szeretnénk elkerülni, hogy a múlt sérelmeivel foglalkozzunk, ehelyett a jelen és a jövő teendői számítanak."

A négy miniszterelnök megállapodott, hogy egyeztetni fogják álláspontjaikat az EU csatlakozás hátra lévő tárgyalásai előtt. Leszek Miller lengyel kormányfő a legvitatottabb kérdésnek számító agrártámogatásokkal kapcsolatban azt mondta, azonos esélyeket kell biztosítani minden EU tagország mezőgazdasági termelőjének. Az EU álláspontja szerint az új csatlakozók kezdetben csak töredékét kapnák a régi tagországok támogatásának. Miller szerinthogy az új tagok nem lehetnek az Unió nettó befizetői, vagyis többet kell hogy kapjanak, mint amennyit befizetnek a közös kasszába.

A négy ország közül a három NATO tagállam egyetértett abban, hogy a következő, Prágában rendezendő NATO csúcson egységesen támogatni fogják Szlovákia felvételi kérelmét.

Medgyessy külön tárgyalásokat is folytatott Dzurinda szlovák kormányfővel, a kedvezménytörvényről. Megállapodtak, hogy még a nyáron szlovák-magyar kisebbségi bizottságot alakítanak, és megpróbálnak kompromisszumos megoldást találni a státustörvény alkalmazásáról.

A négy miniszterelnök megegyezett, hogy 2003-ban mind a négy országban népszavazást tartanak az EU-tagságról, és közösen készülnek a tagsággal járó új határvédelmi feladatok elvégzésére.

A csoport közös pénzügyi alapját 2003-tól 600 ezer euróra növelik. Az alapot két éve hozták létre, és eddig oktatási és sport támogatásokra költötték a pénzt legnagyobb részét. Elhatározták, hogy új ösztöndíj-programot, és egy Visegrádi Díj nevű kulturális kitüntetést is alapítanak majd. Magyar kezdeményezésre internetes oldala is lesz a V4 intézményének.

A magyar-cseh acéltermékek importjáról szóló vita is szóba került a csúcson, erről Zeman cseh miniszterelnök azt mondta, hogy reméli, a két frissen megválasztott szociáldemokrata kormány könnyebben fog megegyezni, mint elődjeik.

A találkozó végén a négy miniszterelnök közösen átsétált az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hídon, és a szlovák oldalon beültek kávézni egy párkányi panzióba.

Korábban:

Szlovák-magyar tárgyalássorozat indul