Szlovák-magyar tárgyalássorozat indul

Vágólapra másolva!
Esztergomban magyar - szlovák kisebbségi tárgyalóbizottság felállításában egyezett meg Medgyessy Péter magyar, és Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök. A bizottság a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban próbál kompromisszumot kötni.
Vágólapra másolva!

Esztergomban a visegrádi csoportnak nevezett országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) miniszterelnökei találkoznak szombaton. Délelőtt külön megbeszélést folytatott Medgyessy Péter és Mikulas Dzurinda. Megállapodtak, hogy a státustörvény végrehajtásával kapcsolatban magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottságot alakítanak még a nyáron.

Négy alapelvnek szeretnének megfelelni a kompromisszum során: a kedvezménytörvényben rögzített szándékoknak teljesülniük kell, figyelembe kell venni az európai kisebbségi normákat, és a megállapodást el kell fogadnia a törvényt hozó Magyarországon kívül a szlovák kormánynak, és a szlovákiai magyaroknak is.

A két ország álláspontja a szombati tárgyalásokon nem közeledet, csupán a megállapodási készségüket hangoztatták a kormányfők.

Korábban:

A kedvezménytörvény a központi téma a V4 csúcson