Rendőrségi vizsgálat a D-008-as iratok miatt

Vágólapra másolva!
Fennáll a lehetősége annak, hogy államtitoksértés történt, amikor a Népszabadság augusztus 17- i számában Boros Imre MDF-es országgyűlési képviselő állambiztonsági múltjával kapcsolatos dokumentumokat tett közzé, amelyek az érintett szerint nem hitelesek.
Vágólapra másolva!

A rendőrség feljelentéskiegészítés keretében, titok-szaktanácsadó bevonásával vizsgálja, megállapítható-e bűncselekmény alapos gyanúja - mondta Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatóhelyettese.

A Népszabadság egy dokumentum másolatát közölte, amely szerint Boros Imrét az akkor belügyminiszter szigorúan titkos állományba, a III/II-es csoportfőnökség főoperatív tisztjének nevezte ki 1989. február 15-i hatállyal.

Az ügyben nem érkezett feljelentés, a rendőrség saját észlelése alapján kezdett vizsgálódni, hasonlóan a Magyar Nemzetben Medgyessy Péter miniszterelnök állambiztonsági múltjával kapcsolatban július 31-én közzétett dokumentum ügyéhez. Az államtitoksértés ugyanis hivatalból üldözendő bűncselekmény, amelyet a hatóságnak gyanú esetén kötelessége kivizsgálni.

A Magyar Nemzetben Medgyessy Péterrel kapcsolatban június 18-án közzétett dokumentum ügyében feljelentés érkezett a rendőrséghez. Előbb feljelentéskiegészítést rendelt el az ORFK, majd az államtitoksértés ügyében megtagadta, jogosulatlan adatkezelés alapos gyanúja miatt viszont elrendelte a nyomozást.