250 millió forint a kár a Gellértben

Vágólapra másolva!
A Főváűrosi Vízművek 200-250 millió forintra becsüli a keddi csőtörés okozta kárt. A Gellért fürdő történelmi értékei valószínűleg nem sérültek, de a műszaki berendezésekben óriási károk keletkeztek - mondta Rák Tibor, a Budapest Gyógyfürdői Rt. műszaki igazgatója. A kedd reggeli csőtörés a Gellért Szállót és a Gellért fürdőt is elárasztotta. 100 vendéget kiköltöztettek.
Vágólapra másolva!
Forrás: HavariaPress
Forrás: HavariaPress

Az 1818-ban átadott fürdő műemléki védettséget élvez. Az épületegyüttest Hegedűs Ármin, Sterk Izidor és Sebestyén Artúr tervei alapján építették, melynek díszítőelemeit, burkolatait a Zsolnay porcelángyár készítette. Rák Tibor szerint ezek az értékek valószínűleg nem sérültek. A női fürdő festett üveg mennyezete beszakadt, de ez az alkotás nem pótolhatatlan - fogalmazott a műszaki igazgató. Nagy kár keletkezett a műszaki berendezésekben, a bútorzatban, nyílászárókban, elektromos kapcsolószekrényekben.

A Gellért Hotel Igazgatója az [origo]-nak elmondta: 100 vendéget költöztettek ki a csőtörés miatt. Zwickl Péter szerint mivel a vendégeket más szállodában kellett elhelyezni, és a lefoglalt szobákba sem költözhettek a vendégek, akár több tíz millió forintos kár is érheti a szállodát.

Csőtörés reggel

Budapest XI. kerületében, a Gellért térnél eltört egy nagynyomású vízvezeték a Kelenhegyi úton, kedden reggel hét óra előtt. A 15 méter magas vízoszlop a szálló tetejéig ért, és locsolta az épületet, mielőtt sikerült elzárni. A Kelenhegyi utat le kellett zárni a forgalom elől, miután a víz teljesen felbontotta a burkolatot.

Szappanos Péter, a Fővárosi Vízművek munkatársa elmondta: a csőtörést délután helyreállítják, de a Kelenhegyi utat csak két nap múlva tudják átadni a forgalomnak. A csőtörés okait még nem tudni, a vizsgálatok akár egy hétig is eltarthatnak. A szállodának okozott kárt a vízművek természetesen megtéríti - mondta el a vízművek munkatársa.

Várhatóan egy hónapig nem üzemel a Gellért fürdő, mivel a bejárat előtti vízcsőtörés hatalmas pusztítást végzett a fürdőben - ezt Horváth Gábor, a Budapest Gyógyfürdői Rt. vezérigazgatója közölte kedden az MTI-vel. Elmondta, hogy a több ezer köbméter víz mintegy háromnegyed órán át akadálytalanul ömlött a fürdőbe.

A víz elárasztotta a pincét, a hőforrásokat, a kutakat, az uszodát és a napozóteraszt is. A víznyomás iszonyú erejét jelzi, hogy a feltört kockaköveket átnyomta a fürdő tetején, s még a szálló ötödik emeleti szobáiba is hullottak kövek.

A tűzoltóság búvárai befejezték az esetleges sérültek vagy áldozatok utáni kutatást a pincében, ahol 30-35 centiméteres víz állt. A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője, Molnár Péter elmondta, hogy baleset nem történt.