Fidesz: milliárdos visszaélés a fővárosban

Vágólapra másolva!
Egy közjegyzői letétbe helyezett dokumentumra hivatkozva a Fidesz azzal vádolta meg a fővárosi vezetést, hogy milliárdokkal károsították meg a budapesti polgárokat. A párt frakcióvezetője szerint a közbeszerzési eljárásban megpályáztatott öt útfelújítás győzteseiről még a pályázatok beérkezése előtt döntöttek. A fővárosi SZDSZ szerint viszont nem történt szabálytalanság és kár sem érte a budapestieket. Ha azonban a Fidesz bizonyítékai bűncselekmény gyanúját alapozzák meg, tegyenek feljelentést -javasolják.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtti felszólalásában a Fidesz frakcióvezetője azzal vádolta meg Demszky Gábor főpolgármestert, hogy milliárdokkal károsította meg a fővárosi polgárokat. Áder János a fővárosi közbeszerzésekkel kapcsolatban kijelentette, hogy egy derék ember április 3-án közjegyzőnél letétbe helyezett egy iratot, amelyben leírta, hogy kik fognak nyerni egy főváros által kiírt - azóta már lezajlott - útépítési közbeszerzési eljáráson. Az illető mind az öt különböző út- és felüljáró-felújításra vonatkozó pályázat győztesét megnevezte ebben a dokumentumban. Áder elmondta, a dokumentum készítője szerint ezek a cégek kárpótlás gyanánt kapták meg a munkákat, mivel a korábbi eljárásokban nem ők nyertek.

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter válaszában azt mondta, hogy az a különbség a közbeszerzési eljárás és a közbeszerzés nélküli eljárás között, hogy a közbeszerzésnél van lehetőség jogorvoslatra. A miniszter szerint, ha az érintettek valóban jogsértést tapasztalnak a bírósághoz fordulhatnak. Kiss Elemér kijelentette, a konkrét ügyet nem ismeri ezért részletekbe nem bocsátkozott. Hozzátette, hogy ha a házszabály megengedné, akkor azt mondta volna, hogy Áder helyében hallgatott volna, mert a Fidesz az autópálya építésekkel több tízmillárdot lopott ki a választópolgárok zsebéből.

Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy szerinte a vitatott közbeszerzési eljárás szabályos volt, a Fidesz állításával ellentétben nem károsították meg a budapestieket. A szabad demokrata politikus közölte azt is, hogy korábban már javasolta a Fidesznek, tegyenek feljelentést az ügyben, ha úgy vélik: milliárdos visszaélések történtek, ráadásul erről bizonyítékkal is rendelkeznek. Az SZDSZ emellett várja az Áder János által emlegetett dokumentumokat, eddig ugyanis ezeket még nem nézhették meg. Csak egyetlen igazolásnak a fénymásolatát látták: ez arról szól, hogy egy közjegyző átvett egy lezárt borítékot. Bőhm szerint ez azonban nem bizonyít semmit.