Orbán szerint véget értek a békés évek

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint a Fidesz megalakulásakor az alapítók egy békés, hidegháború utáni Európáról álmodtak, és ebben a reményben nem is csalatkoztak egészen az iraki háború kitörésének pillanatáig. A békés időszak azonban átadta a helyét egy nyílt, támadó, megelőző háborúnak - mondta a volt kormányfő vasárnap a Fidesz tizenötödik születésnapi ünnepségén, a budapesti Bibó Kollégiumban.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint a kilencvenes évek elejétől a háború kitörésének időpontjáig Magyarország történelmének egyik legbiztonságosabb időszakát élte. A magyar emberek nagyon régen érezhették magukat katonai értelemben is olyan biztonságban, mint az elmúlt tizenkét évben - szögezte le.

Mi lesz, ha nem csak világ legerősebb hatalma gondolja úgy, hogy megelőző háborút van joga folytatni, hanem az oroszok, majd a kínaiak is így vélekednek - tette fel a kérdést a politikus. Mint mondta, józan ésszel gondolkodva mindenki érezheti a változás előszelét.

Orbán Viktor megfogalmazása szerint tizenöt évvel ezelőtt a Fidesz létrehozói nem éppen ilyennek képzelték el a tizenöt évvel későbbi Magyarországot. Ugyanakkor, mint mondta, nincs ok az elégedetlenségre, mert ma Magyarország nincsen rosszabb állapotban, mint amilyenben például a hatvanas években, a II. világháború után tizenöt évvel Németország volt.