Jövő hét közepéig kell várni az enyhülésre

Vágólapra másolva!
Vasárnapig biztosan marad a kánikula, jelentős enyhülésre a jövő hét közepén lehet számítani. Budapesthez hasonlóan Európa több városában, Bécsben, Rómában is megdőlt a melegrekord a napokban.
Vágólapra másolva!

Szombaton az ország északkeleti részén napos idő várható, másutt záporok, zivatarok is várhatók. Vasárnap még marad a kánikula, hétfőn egy hidegfront hoz frissebb levegőt. A jövő héten változékonyabb lesz az idő, a hét közepétől jelentősebb lehűlésre lehet számítani. Magyarországon és Budapesten is megdőlt a napokban a melegrekord, a fővárosban pedig eddig még soha nem fogyasztottak annyi vizet, mint csütörtökön. A hazai vizek hőmérséklete fürdőzésre mindenütt alkalmas.

Az [origo] kánikulával kapcsolatos hírei/itthon/20030613kanikula.html

Európa középső és déli felén a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 28 és 35 fok között váltakozik. Bécsben csütörtökön 37 fokot regisztráltak. Spanyolországban helyenként 40 fokot is mérnek. Az olasz fővárosban csütörtökön szintén megdőlt a melegrekord, az egyik vezető napilap vezércikkében pedig arra figyelmeztetett, hogy a rengeteg bekapcsolt légkondicionáló veszélyeztetheti az ország elektromos hálózatát. Ezt az illetékes Marzano miniszternek kellett cáfolnia pénteken. Olaszországban Csütörtökön Velence környékén volt a legmelegebb, több tucat turista ájult el a lagúnavárosban.

A kánikulában Budapesten 32-37 autó, éjjel-nappal napi kétezer köbméter vízzel mossa és hűti az aszfaltot és a villamosvágányokat. Az aszfalt a kánikulában 50-57 fokra is felforrósodik. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. elsősorban a lakótelepeket, a játszóterek környékét és a turisták által leginkább látogatott területeket hűti.