Ha cigányoznak a nézők, lefújják a meccset

Vágólapra másolva!
A kormány szerdán döntött a focihuligánok elleni új intézkedésekről. A következő bajnokság idején már a szóbeli durvaságokat is megtorolják: ha a nézők rasszista szöveget skandálnak, akkor először megszakítják, majd lefújják a meccseket.
Vágólapra másolva!
Cikkek és fotók az Üllői úti botrányról/sport/magyarfoci/20030602ulloi.html

Szerdán döntött a kormány azokról az intézkedésekről, melyek a futballpályákon randalírozó nézők megfékezéséért születnek. A bajnokság utolsó fordulójában az FTC és a Siófok pályáján is verekedés tört ki. Ezt követően a kormány felkért egy bizottságot a focipályákon terjedő erőszak megfékezésére. A kormány e javaslatokat figyelembe véve döntött a várható törvénymódosításokról és rendeletekről. Az egyik legvitatottabb kérdésben azonban továbbra sincs döntés: nem tudni, hogy a meccsek rendőri felügyeletét a kluboknak vagy az államnak kell-e fizetnie.

A július végén kezdődő bajnokságot már az új, szigorúbb szabályok szerint rendezik majd. A kormány felkérte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a büntetőtörvénykönyv módosításába kerüljön bele, hogy a stadionokban elhangzó rasszista megnyilvánulások ellen épp olyan határozottan fel kell lépni, mintha azok más nyilvános rendezvényen hangoznának el. Ehhez a közösség elleni izgatásról szóló törvény pontosítására lesz szükség. A magyar stadionokban rendszeresen előfordul, hogy a cigányokat illetve a zsidókat becsmérlő skandálásokat hallat a nézők egy része.

A kormány olyan rendeletet tervez, mely szerint a bíróknak meg kell szakítaniuk a találkozókat, ha rasszista bekiabálásokat hallanak. Ha ez egy találkozón másodszor is megtörténik, akkor le kell majd fújni a mérkőzést.

A jövőben szabálysértésnek minősül majd, ha egy néző beszalad a pályára, illetve tárgyakat dobál oda.

Közmunkával ijesztenék el a focihuligánokat/itthon/20030616rendrakas.htmlCsak a meccs napján zárnák be a huligánokat/itthon/20030617csak.html

A rendőrség hatékonyabb stadionbeli fellépése érdekében a kormány felkérte az igazságügyi tárcát és a Legfőbb Ügyészséget, hogy állapítsák meg, milyen törvénymódosításokra van szükség. Arról nem döntött még a kormány, hogy a pályákon ki fizesse a rendőri jelenlétet. Az említett különbizottság szakértői szerint ez a klubok feladata, és nem kellene közpénzből költeni erre. A klubok azonban állítják, nincs pénzük a rendőrökre, és nem fognak fizetni. Ebben az ügyben a Pénzügyminisztérium szervez még tárgyalásokat.

Várhatóan már az őszi fordulókban bevezetik a szurkolói kártyát, melyet a meccsre látogatóknak kell majd kiváltaniuk. Így nyilvántartják majd, kik lépnek a stadionokba, és a rendbontásba egyszer már belekeveredett személyek nem léphetnének a lelátóra. Emellett a tervek szerint már a júliusi balnokságra kiépítenék mindenhol a térfigyelő rendszert.

A beléptető rendszer felállítására viszont nem köteleznék a klubokat, mert ez a kormány szerint egyrészt túl drága volna, másrészt a tapasztalatok szerint nincs is sok haszna. Gyurcsány Ferenc sportminiszter emlékeztett arra, hogy épp abban a két stadionban működik a rendszer, ahol eddig a legtöbb rendbontás történt. A Fidesz viszont régóta követeli, hogy szereljék fel minél több helyen a már az előző ciklusban megrendelt, és most raktárban álló térfigyelő és beléptető-rendszereket.