Engedély nélküli életmentés a hazai kórházakban

Vágólapra másolva!
Még becslések sincsenek arról, hogy hány hazai kórházban alkalmaznak engedély nélküli gyógymódokat. A pécsi szülészeti klinikán például már mintegy száz gyermeket mentettek meg egy speciális, de nem engedélyezett módszerrel az elmúlt tíz évben. Az engedély nélküli eljárásokra az OEP nem biztosít forrást - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A pécsi szülészeti klinikán eddig száz csecsemőt segítettek napvilágra egy olyan speciális eljárással, amely nélkül a biztos halál várt volna rájuk. Ha ugyanis a terhesség huszonharmadik hetében az anyától elfolyik a magzatvíz, akkor a méhben fejlődő magzat nem képes az életben maradásra. A pécsi szülészek ezért a gyermekek továbbfejlődése érdekében steril, fiziológiás oldat formájában mesterséges úton pótolják a magzatvizet.

Az életmentő eljárást már több mint egy évtizede alkalmazzák a klinikán - központi finanszírozás és bármiféle engedély nélkül. Az eljárás költségei jóval magasabbak egy normál szülés áránál, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanakkor - mivel nem engedélyezett módszerről van szó - csak az alapösszeget fizeti ki a klinikának - írja a Népszabadság.

A lap szerint kérdés, hogy miként folyhat bármilyen - akár életmentő - eljárás az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélye nélkül. Arról nincs pontos információ, hogy ma Magyarországon hány helyen alkalmaznak nem engedélyezett eljárásokat, gyógymódokat. A minisztérium elismeri, hogy az ilyen ügyek ritkán kerülnek nyilvánosságra, a szakfelügyeleti rendszer ugyanis akadozva működik. A rendszert ezért hamarosan át is szervezik.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy legutóbb vita alakult ki a köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználása körül, és vihart kavart az otthoni szülés kérdése is. Ma rendelet határozza meg, mi az, ami az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyére szorul. Ebbe a körbe tartozik minden, Magyarországon eddig még nem alkalmazott, új és invaziv - azaz olyan eljárás, amely a beteget károsíthatja is. Ha az új vagy újszerű vizsgálat mellékhatásokkal nem járhat, helyi vagy regionális bizottságoknak kell határozniuk arról, hogy alkalmazható-e a gyógymód.

Az engedélyeztetés ugyanakkor csak arra biztosít lehetőséget, hogy a módszert törvényesen alkalmazhassák. Ahhoz ugyanis, hogy az egyes eljárásokat biztosítási kasszából és ténylegesen áron finanszírozzák is, hosszú szakmai és gazdaságossági vizsgálatokat kell a pénztárnak elvégeztetnie.