Titkos világnapokból áll az év nagy része

Vágólapra másolva!
Az év minden második napjára esik valamilyen világnap: szeptember 30-án a tengerészeti világnapot ünneplik. Ma ugyanis szinte mindennek és mindenkinek lehet napja. Többek között a szabványosításnak, a denevéreknek a fizioterápiának és a takarékosságnak is van már világnapja. A világnapok nagy száma miatt április 24-én már osztoznia kell a magyar rendőrségnek és a kísérleti állatoknak. A csak Magyarországon megrendezett napok száma is gyarapodik, már a magyar kártyának is külön ünnnepnapot szenteltek. A legtöbb emléknapon nem rendeznek semmilyen programot.
Vágólapra másolva!
Részletek a világnapokrólhttp://www.kkmk.hu/vilagnap/A győri megyei könyvtár honalpján

A legismertebb világnapok - Valentin-nap, nőnap, Föld napja, autómentes nap, anyák napja, állatok világnapja, fehér bot napja - és néhány, csak Magyarországon fontos emléknap, így a magyar költészet napja mellett az év egyre több napját kiáltják ki valamilyen világnapnak. Összesen 138 napot nyilvánítottak hivatalosan világnappá, de az országos napokkal az év 164 napja valamilyen emléknap lett.

Az esetek többségében azonban ezek a napok is ugyanúgy telnek, mint bármilyen más hétköznap, legtöbbször senki sem szervez programokat. A legtöbb világnap így az emberek előtt titokban marad: pénteken, szeptember 26-án például a tiszta hegyek napját ünnepelték. Kedden, szeptember 30-án a tengerészeti világnapot rendezik meg, ez a nap azonban nem maradt titokban: Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter közleményben emlékezett meg fontos eseményről. Szerinte ugyanis a tengerészet fontos szerepet játszik a magyar gazdaság működésében.

Csillag a tengerészeti világnapról

Csillag István írásban köszöntötte az idei tengerészeti világnapot. A köszöntő szerint az ünnep arra is ráirányítja figyelmünket, hogy a tengerészet fontos szerepet játszik a magyar gazdaság működésében. A közlemény szerint Magyarország feladata az is, hogy jogharmonizációs kötelezettségeinek eleget tegyen, és a nemzetközi közösséggel együttműködve felügyelje és biztosítsa a tengeri hajózás biztonságát.

Nem lehetett viszont sokat hallani sok más emléknapról, így a magyar kártya napjáról, amit december 29-én tartanak elvileg. Hivatalosan azonban van még napja a denevéreknek is, bár ezt idáig csak 1998-ban hirdették meg, ekkor augusztusban ünnepelték a denevéreket, azóta azonban nem tudni a kezdeményezésről. A kártya és a denevérek mellett emléknapot szenteltek még az anyatejnek (augusztus 1.), a takarékosságnak (október 31.), a madármegfigyelésnek (október 2-3.), a minőségügynek (november 12.), a takarításnak (szeptember 20.), a biztosításnak (szeptember 28.), a tojásnak (október második péntekje) és a postának is (október 9.).

A Föld napja mellett létezik Földünkért nap is (október 21.), de a pedagógusnap mellett a pedagógusjogokról is elneveztek egy napot, a tömegtájékoztatás ünnepe mellett pedig a katolikus tömegtájékoztatásról is világnapon emlékeznek meg májusban.

Országos rendezvényeket legutóbb az autómentes napon (szeptember 21-én), korábban a Föld napján (április 22.) tartottak. Emellett megemlékeznek még hagyományosan a nőnapról (március 8.) és a Valentin-napról (február 14.), valamint az anyák napjáról (május). Legközelebb az állatok világnapján (október 4-én) várható, hogy az állatvédők programokkal hívják fel az eseményre a figyelmet. Emellett július 1-jén a köztisztviselők is megemlékeztek a róluk elnevezett napról, ekkor ugyanis nem dolgoztak, a hivatalokban szünetelt a félfogadás.

Világnapok szempontjából a legnépszerűbb hónap a május, ekkor összesen 30 magyar vagy nemzetközi napot szerveznek, a januárt viszont nem kedvelték, az év első hónapjában mindösssze hat emléknapot regisztráltak.

A világnapokat hivatalosan az ENSZ és szervezetei, illetve más nemzetközi szervezetek kiálthatják ki, a gyakorlatban azonban sok civil szervezet is él ezzel a lehetőséggel. A világnap-mozgalom a hetvenes években indult, az ENSZ ekkor nyilvánított világnappá egy sor dátumot, így lett napja az ózonnak (szeptember 16.) vagy a lepra elleni harcnak (január 30.) is. Később, a kilencvenes évek első felében folytatódott a világnappá nyilvánítási láz, a programokról azonban általában csak az első alkalmakkor gondoskodtak az ötletgazdák.

A világnapokkal kapcsolatos információk a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár adatbázisából származnak.

Komáromi Gergely