Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem kap engedélyt minden múzeum

Vágólapra másolva!
A statisztika szerint 812 múzeumi intézmény van Magyarországon, ugyanakkor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vizsgálata szerint valójában ennél százzal - vagy még többel - kevesebb. Számos intézményről kiderült, hogy - elsősorban személyi, illetve infrastrukturális okból - nem tud megfelelni a működési engedélyében meghatározott besorolásnak. Ezek a kiállítóhelyek azonban nem indulhatnak jövőre az uniós pályázatokon.
Vágólapra másolva!

Az évről évre közölt múzeumi statisztika folyamatosan nyilvántartotta az új intézmények alakulását, illetve a régiek megszűnését, mégis nagyon valószínű, hogy a látszólag pontos adatok nem a valóságot tükrözik - írja a Népszabadság. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának két évvel ezelőtt kezdődött vizsgálatából kiderült, hogy nem 812 múzeumi intézmény van Magyarországon. Az is elképzelhető, hogy százzal - vagy még többel - kevesebb.

Számos intézményről kiderült például, hogy - elsősorban személyi, illetve infrastrukturális okból - nem tud megfelelni a működési engedélyében meghatározott besorolásnak. Az a múzeum például, amely nem képes fejleszteni a gyűjteményét és nem alkalmas a tudományos munkára, nem nevezhető joggal múzeumnak vagy muzeális gyűjteménynek. Azok a kiállítóhelyek pedig, amelyek nem tudják bemutatni a rájuk bízott értékeket, nem alkalmasak múzeumi intézménynek. Az európai uniós pályázatokon azonban csak a tárca által kiadott működési engedéllyel bíró intézmények vehetnek majd részt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről