Mehetnek az MSZP-s fiatalok Strasbourgba

Vágólapra másolva!
Az MSZP kedd délutáni elnökségi ülésén hosszas vita folyt az európai parlamenti listáról. Az elnökségben ülő fiatalok ugyanis befutó helyeket akartak maguknak szerezni, míg a Szekeres Imre alelnök által előterjesztett listán az [origo] információi szerint befutó helyeken csak 35 év feletti személyek neve szerepelt. Úgy tudjuk: az elnökség által kialakított listán végül 3 fiatal neve is felkerült az első 15 közé. Nagy Nóra elnökségi tag ugyanakkor a vita során visszalépett a jelöléstől.
Vágólapra másolva!

A keddi elnökségi ülésen az MSZP véglegesítette az európai parlamenti (EP) listáját. Mint arról korábban beszámoltunk, Újhelyi István, a Fiatal Baloldal elnöke, elnökségi tag korábban jelezte: nem fogják megszavazni a listát, ha nem kerül fel rá az első 20-ba öt fiatal is. A Szekeres Imre alelnök által előterjesztett listán ugyanakkor információink szerint nem szerepelt befutó helyen egy fiatal neve sem, csupán hátrébb. Az MSZP a közvélemény-kutatók szerint 10-12 befutó helyre számíthat, és mivel az első helyen szereplő Kovács László pártelnök és a második helyen szereplő Horn Gyula volt miniszterelnök jelezte, hogy nem kíván EP-képviselő lenni, így az első 14-15 hely tekinthető esélyes pozíciónak.

Az [origo] az MSZP elnökségéhez közel álló forrástól úgy értesült: az ülésen órákon át tartó vita folyt a pozíciókról. Az elnökségnek négy fiatal tagja van: Nagy Nóra, Újhelyi István, Tóbiás József pártigazgató és Mesterházy Attila államtitkár. Közülük Nagy Nórát is szerették volna befutó helyen tudni a fiatal szocialisták. Az [origo] információi szerint a vita során Nagy Nóra bejelentette: nehéz úgy menedzselnie egy ügyet, hogy egyben saját magáért is lobbizik, ezért visszalépett a jelöléstől.

A fiatalok végül nyertek: az első 15 név közé három 35 év éves vagy fiatalabb jelölt, az első 20 helyre pedig 5 fiatal került fel a listára. Információink szerint fiatal jelölt áll a 4., a 9., a 12. a 16. és 18. helyen Harangozó Gábor, Dobolyi Alexandra, az MSZP nemzetközi titkára, Németh Balázs pécsi egyetemi tanár, Bazsa Tamás debreceni orvos-közgazdász és Kóczé Angéla szociológus, az Európai Roma Információs Iroda vezetője személyében.

Így információink szerint az MSZP EP-listája az elnökség tervei szerint a következő:

Kovács László

Horn Gyula

Lévai Katalin

Harangozó Gábor

Kósáné Kovács Magdolna

Tabajdi Csaba

Gurmai Zita

Fazakas Szabolcs

Dobolyi Alexandra

Hegyi Gyula

Herczog Edit

Németh Balázs

György Gábor

Czinege Imre

Tukacs István

Bazsa Tamás

Veres József

Kóczé Angéla

Nagy Frigyes

Vári Gyula

Bakonyi Tibor

Stanitz Károly

Szabó Gyula

Vastagh Pál

A lista persze még nem végleges, azt előbb még az országos választmánynak, majd a kongresszusnak is el kell fogadnia.