Megtizedelték a fesztiválok támogatását

Vágólapra másolva!
Váratlanul érte a hazai fesztiválok szervezőit, hogy hirtelen megváltozott a kulturális turizmuson belül a fesztiválokra fordítható állami támogatások elosztása és összege - írja a Népszabadság. A régiónként megpályáztatott összesen másfél-kétmilliárd forint helyett 200 millió elosztásáról dönthettek a múlt pénteken a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál.
Vágólapra másolva!

Tervezhetetlenné teszi és ellehetetleníti a rendezvényeinket, hogy idén töredékére csökkentették a fesztiválok támogatását - nyilatkozta a Népszabadságnak Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöke. Az elmúlt tíz évben az évi 200-300 milliós pénzalap elosztásáról a regionális idegenforgalmi bizottságok döntöttek, és az MFSZ elnöke úgy látja, ezzel a támogatással, melyek a költségvetésnek 40-50 százalékát tették ki, sikerült is emelni a rendezvények színvonalát.

Szigetvári József, a Summerfest vezetője a lapnak elmondta: már rég elkezdték az idei fesztivál szervezését, a külföldi vendégeket meghívták. "Mindenki előrehaladt már a szervezéssel, ezért megértem a sokkos állapotot" - mondta Merényi Judit, a Zemplén Fesztivál korábbi vezetője, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének képviselője, aki az NKA főbizottságának is tagja. Ugyanakkor hozzátette: nem igaz, hogy annyi fesztiválra van szükség ebben az országban, amennyit évente rendezni akarnak.

Az igények nagyságát jelzi, hogy Márta István tudomása szerint az NKA-nál csaknem hatszáz pályázó mintegy három és fél milliárd forintot kért.

Pál Bélát, a gazdasági tárca turisztikai ügyekkel foglalkozó államtitkárát a Népszabadság nem tudta elérni, és nem kívánt nyilatkozni az ügyben a GKM Turisztikai Hivatalának vezetője, Székely György sem, aki az NKA kultúra és turizmus ad hoc kollégiumának egyik elnöke.