Vágólapra másolva!
A gyógyszercégek túlnyomó többsége a határidő előtt aláírta a kormány és a gyógyszergyártók közötti megállapodást szabályozó szerződést, ezért az július 1-jén hatályba léphet. Ennek alapján nem nőhetnek a lakossági terhek a gyógyszervásárlások terén, noha az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően visszaáll a gyógyszerár-befagyasztás előtti állapot. Ezért a kormány további 12, a gyógyszergyártók pedig 9 milliárd forintot fizetnek be a gyógyszerkasszába. Csütörtökön jórészt megszűnt a pár nappal korábban hirtelen támadt gyógyszerhiány is.
Vágólapra másolva!

Hatályba léphet július elsején az a szerződés, amely részleteiben szabályozza a kormány és a gyógyszergyártók között a gyógyszerárakról létrejött megállapodást, mivel a szerződést a tavalyi piaci részesedés alapján számítva a gyógyszercégek több mint 90 százaléka aláírta még a határidő lejárta előtt - mondta az egészségügyi tárca szóvivője, Tóth Judit a Magyarország.hu-nak, hozzátéve: a kabinet és a gyártók június 16-án kötött megállapodásában az szerepelt, hogy a szerződés csak akkor léphet hatályba, ha az aláírók összpiaci forgalma átlépi a 90 százalékot. A 30 legnagyobb gyógyszergyártó vállalat megkötötte a szerződést a kormánnyal. Azok, amelyek nem írták alá a dokumentumot, többnyire minimális piaci részesedésű cégek. Nekik számolniuk kell azzal a Világgazdaság szerint, hogy a kormány 85 százalékon befagyasztja áraikat.

A csütörtökön aláírt szerződések alapján július 1-től a termelői gyógyszerárak visszaállnak az árbefagyasztás előtti szintre, de a lakossági gyógyszerterhek nem emelkedhetnek. A támogatott termékek jelenlegi árának megőrzése érdekében a cégek 9 milliárddal, a kormányzat 12 milliárddal támogatja meg idén a gyógyszerkasszát. Januártól ezeknek a készítményeknek az ára csak akkor változhat, ha az euró árfolyama a megállapodásban rögzített küszöböt (267 forint) átlépi. A vállalatok garantálják, hogy a nem támogatott patikaszerek árát az év végig változatlanul hagyják, januártól annak változásait a piac és a gazdasági verseny szabályozza majd.

A kormány és a gyógyszergyártók azután kezdtek intenzív tárgyalásokat a gyógyszerárakról, hogy az Alkotmánybíróság május végén az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította azt a kormányrendeletet, amely április 1-jétől 15 százalékkal csökkentette és 180 napra befagyasztotta a gyógyszerek döntő többségének a termelői árát. Az Alkotmánybíróságtól a gyártók kértek állásfoglalást. A testület a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg.

Vizsgálják a gyógyszerhiányt

A héten kialakult gyógyszerhiány miatt vizsgálatba kezdett a Gazdasági Versenyhivatal és a tisztiorvosi szolgálat, ugyanis az egészségügyi tárca szerint a hét elején kialakuló gyógyszerhiányt az okozta, hogy a nagykereskedők a július elsejei "ár-visszarendeződésre" tartogatták a készleteket.

Bujdosó László országos tiszti főorvos szerint nincs gyógyszerhiány, de az ellátás valóban egyenetlen. Ezt az ÁNTSZ hétfő óta zajló ellenőrzései során tapasztalták. Hozzátette, csütörtökön már kedvezőbb volt a helyzet.

A GVH pénteken keresi fel az első nagykereskedőt, amelyek esetében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés is felmerülhet, ha nem elégítik ki a gyógyszertárak megrendeléseit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!