Titok, hogy jobboldaliakra is vallott-e Kulcsár

Vágólapra másolva!
Folyamatosan szivárognak ki Kulcsár Attila állítólagos ügyészségi vallomásainak részletei. Eddig azonban csak olyan információk kaptak nyilvánosságot, amelyek baloldali politikusokra nézve tartalmaznak terhelő adatokat. Zámbó Gyula, a K and H-botrány több milliárdos sikkasztással gyanúsított brókerének védője korábban úgy vélte, védence vallomásai között szelektál a vallomás részleteit nyilvánosságra hozó újság. Arra a kérdésre azonban sem az ügyvéd, sem az ügyészség nem válaszolt, hogy tett-e jobboldali politikusokra is terhelő vallomást Kulcsár.
Vágólapra másolva!

Kulcsár Attila ügyvédje vasárnap a Szólás szabadsága című tévéműsorban azt állította, hogy feltételezése szerint védence vallomásai között szelektál a vallomás részleteit nyilvánosságra hozó újság. Szerinte Kulcsár összes vallomása alapján nem igaz, hogy védence "többnyire baloldali politikusokra tesz terhelő vallomást".

Zámbó Gyula az [origo] kérdésére, hogy ez azt jelenti-e, hogy jobboldali politikusokat is említett Kulcsár vallomásában - nem válaszolt, csak annyit közölt, nem akarja értelmezni korábbi nyilatkozatát. Az ügyészség sem válaszolt egyelőre az [origo] kérdésére: igaz-e, hogy Kulcsár nem csak baloldali politikusokra, hanem a jobboldalhoz köthető személyekre is terhelő vallomást tett nyilatkozataiban.

Eközben a Magyar Nemzet hétfőn Forró Tamás újságírót hozta összefüggésbe a brókerbotránnyal, Kulcsár Attila vallomására hivatkozva. E szerint az exbrókertől éveken keresztül rendszeresen több millió forintot kapott Forró.

Forró Tamás előtt több közéleti személyiséget, köztük politikusokat is megemlített a Magyar Nemzet szerint vallomásában Kulcsár. Baja Ferenc államtitkárról azt írta korábban a lap, hogy többször találkozott Kulcsárral. A politikus - a vallomás szerint - 2002-ben és 2003-ban visszatérő vendég volt a bróker Újpesti rakpart 1. szám alatti lakásán. A találkozókon összesen 30-50 millió forintot adhatott át a volt bróker Baja Ferencnek, aki általában éjszaka ment a pénzért. Ezek a pénzek azonban nem köthetők a bankbotrányhoz Kulcsár szerint. A pénzek egy kormányzati megrendeléssel kapcsolatos Synergon-ügylettel hozhatók összefüggésbe.

Andó Sándor X. kerületi MSZP-s polgármestert is bűncselekménnyel vádolta meg Kulcsár korábban. A Magyar Nemzet szerint az szerepel vallomásában, hogy Andó és két önkormányzati tisztségviselő mintegy 500 millió forintos extraprofitot könyvelhettek el az önkormányzat pénzének többszöri törvénytelen tőzsdei megforgatásával - hivatkozik Kulcsár Attila vallomására a Magyar Nemzet. A lap azt írta, hogy "a fenti állítások kizárólag Kulcsár Attila közokiratba foglalt vallomásán alapulnak". Andó később tagadta a vádakat.

A Magyar Nemzet Kulcsár Attila vallomására hivatkozva azt is írta: Karl Imre volt MSZP-s országgyűlési képviselő javasolta 1999-ben, hogy az önkormányzat ellenszolgáltatások fejében a K&H Equitiesnél helyezze el a pénzét. "Amit ez a cikk állít, hogy én bárminek értelmi szerzője lettem volna, vagy bármilyen módon az őáltala elkövetett cselekményekben részt vettem volna, ebből egy szó nem igaz, ennek semmifajta alapja nincsen" - közölte korábban Karl Imre.

A Magyar Nemzetben megjelent értesülés szerint Kulcsár Attila az ügyészségen terhelő vallomást tett Bácskai Jánosra, a maffiaellenes központ felfüggesztett főigazgatójára, Ferenczi Lászlóra, az ORFK bűnügyi igazgatójára, Molnár Csabára, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának egykori vezetőjére és Papp Csabára, a SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjére is.

Keller László korábbi kabinetfőnökének neve is felbukkan Kulcsár állítólagos vallomásaiban. Vélhetően Kulcsár állításai alapján B. Tamást korábban azzal gyanúsították meg, hogy kenőpénzt kapott Kulcsár Attilától tavaly tavasszal. B. Tamás nem nyilatkozott az ügyről, csak annyit közölt, nem akarja bizonygatni ártatlanságát.

Kulcsárra hivatkozva a napilap azt is állította, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter férje, Jegesy András segített Kulcsárnak egy fontos rendőrségi kapcsolat megteremtésében. A brókernek erre azért volt szüksége, mert a PSZÁF gazdálkodása miatt egy magánszemély feljelentést tett, amelynek útját egyengetni kellett a rendőrségen. A Magyar Nemzet szerint Ferenczi Lászlóval, az ORFK bűnügyi igazgatójával vette fel Jegesy közreműködésével Kulcsár a kapcsolatot. Kulcsár a bűnügyi főigazgatótól azt kérte, hogy találkozzon egy ismerősével egy, a PSZÁF-et érintő feljelentés miatt. Jegesy András az MTI-nek tagadta, hogy segített volna Kulcsárnak.