Jelentősen emelkedhet a családi pótlék

Vágólapra másolva!
A jelek szerint az új kormány szociálpolitikájában több jutna a szegényebbeknek, kevesebb a jobb módúaknak a gyerekek után járó támogatásokból - írja a Népszabadság. A lap szerint különösen érdekes elem az önerő nélküli lakáshitel lehetősége.
Vágólapra másolva!

2005. január elsejétől lépnek életbe a családok szociális helyzetét erősítő rendelkezések. Ezek közül többet a népesedési kormánybizottság dolgozott ki - írja a Népszabadság. A testület elnöke eddig Medgyessy Péter volt, őt - hivatalba lépése után - Gyurcsány Ferenc követi. A lap szerint a leendő Gyurcsány-kormány szociálpolitikájának nagy részét a kormánybizottság által kidolgozott programok tehetik majd ki. Ezt erősíti, hogy a kormányfőjelölt a legutóbbi MSZP-kongresszuson már hivatkozott a kormánybizottság elképzeléseire.

Szekeres Imre MeH-államtitkár, egyben a népesedési bizottság titkára szerint fontos céljuk, hogy elérjék ne kényszerüljenek választásra a nők a munka és a szülés között. A javaslatok adókedvezményeket biztosítanának a szülés, illetve anyasági távollét után visszatérőket foglalkoztató munkaadóknak, emellett csökkentenék a szülésből visszatérő nők részmunkaidős foglalkoztatásának adóterheit is.

A családi pótlékot, a gyermeknevelési támogatást, valamint a gyerekek után járó adókedvezményekre szolgáló összegeket össze kívánják vonni, majd újraosztani. A családi pótlék összege gyerekenként 9100 forint lenne, ami hét éven aluliak esetében 3000 forintos életkori pótlékkal egészülne ki 12 100 forintra. A családi pótlékot "bruttósítva" a jövedelemadó hatálya alá helyeznék.

Az egyik ötlet, hogy "vissza a munkába" típusú segélyeket osztanának, amelyek "bátorítják" elhelyezkedésében a munkanélkülit. Ezek a munkavállalással járó extraköltségeket fedeznék - utazás, öltözködés, étkezés.

A lakásügyben a fiatalok számára szeretnének könnyebbséget biztosítani. Gyurcsány erről kedden tárgyalt az MSZP szakpolitikusaival. Horváth Csaba, a parlament lakásügyi albizottságának elnöke a Népszabadságnak azt mondta, hogy konkrétumokat csak szeptember 20-a után lehet majd tudni. Annyi azonban biztos, céljuk a nehéz helyzetben lévők lakáshoz juttatása és a lakások felújításának elősegítése.

Ide tartozhat egy nemrég elkészült lakáspolitikai terv, amelynek egyik eleme az ingatlanlízing. Ezzel kiváltanák a lakásvásárláshoz szükséges önerőt, így a fiatalok szinte saját befektetés nélkül, vagy minimális összeggel - jóllehet magas havi törlesztőrészlet mellett - juthatnának lakáshoz - írja a Népszabadság.