Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Háromszázmilliós kárt tett a házakban az eső

Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszak rendkívüli esőzései miatt öt megye 29 településén mintegy 900 magántulajdonú lakóingatlanban 295,4 millió forint értékű kár keletkezett - ismertette a kárfelmérés jelenlegi adatait Batiz András kormányszóvivő sajtótájékoztatón. A helyreállítás költségei meghaladják a félmilliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Murán összesen csaknem 70 kilométer hosszan tartanak fent első, 50 kilométer hosszan pedig harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A belvízzel elöntött terület nagysága csaknem 25 ezer hektár.

A kabinet beleegyezett abba az intézkedésbe, amelynek alapján a rászoruló önkormányzatok önrészük finanszírozására egy 150 milliós keretre pályázhatnak a vízelvezető rendszerek tisztítását szolgáló közhasznú munkák elvégzésénél. A kormány döntése értelmében a bulgáriai árvízvédelmi feladatok ellátásának megsegítésére Magyarország számos eszközt - köztük szállítható generátorokat, védőköpenyeket, hálózsákokat, tábori ágyakat és fertőtlenítő anyagot - biztosít térítésmentesen. Hasonló felajánlást tett Magyarország Romániának is, erre még nem érkezett válasz.

A szóvivő a fideszes Németh Zsolt témával kapcsolatos sajtótájékoztatójára reagálva beszámolt arról: az idén eddig három tárca összesen 162 millió forint értékű segítséget nyújtott Romániának katasztrófahelyzet enyhítésére. Ezen kívül szerdán útnak indult bankok adakozásából egy 18,5 millió forint értékű szállítmány is Romániába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről