Csak az MSZP-nek nincs Kovács Lászlója

Vágólapra másolva!
Kevés hírességet szerepeltetnek a választásokon a pártok: az SZDSZ Gregor Józsefet és Jancsó Miklóst, a Fidesz Jankovics Marcellt tette fel országos listájára, az MDF pedig Farkas Bertalant egyéni választókerületben is indítja a listás hely mellett. A szocialistáknál ezúttal nincsenek hírességek, és a parlamenti pártok közül egyedül náluk nem indul Kovács László nevű jelölt.
Vágólapra másolva!

Pásztón lehet majd a legtöbb képviselő-jelöltből választani - derül ki az Országos Választási Bizottság honlapjáról. A Nógrád megyei városban 11 egyéni jelöltre szavazhatnak április 9-én a választók. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán 10-en is összegyűjtötték az induláshoz szükséges ajánló-cédulákat. Kilenc jelölt több helyen is van, például a szintén Nógrád megyei Szécsényben, valamint Hódmezővásárhelyen és Szeghalmon. Budapesten a legkevesebb, 4 jelölt a VIII. kerületben van, míg a XVII. kerületben 8-an is próbálnak mandátumot szerezni.

A legkevesebb jelöltből Szegeden és Kaposváron válogathatnak a szavazók: a csongrádi megyeszékhely 1-es körzetében csak az MSZP-SZDSZ, a Fidesz-KDNP és a Zöld Párt tudott képviselő-jelöltet állítani. Kaposvár 1-es választókerületében pedig a szocialisták és a Fidesz mellett a Munkáspárt indít egyéni jelöltet. Gödöllő érdekessége, hogy ott 2 független képviselő is indul, miközben az egész országban mindössze 12-en tudták összegyűjteni a 750 ajánlószelvényt.

A képviselő-jelöltek között egyébként meglepően kevés a régi arc, vagyis olyan, aki 2002-ben a politika élvonalából esett ki, és most megpróbál visszakapaszkodni. A korábbi Független Kisgazdapártból Atyánszky György most a Független Kisgazda Nemzeti Egységpárt soraiban bukkan fel. Bánk Attila pedig az országos listát is állítani tudó Magyar Vidék és Polgári Párt elnöke.

A rengeteg felszólalásáról ismert, volt parlamenti képviselő, Bauer Tamás az SZDSZ fővárosi képviselő-jelöltje, de listán nem szerepel. A szabad demokraták egyébként rengeteg korábban az országos politika élvonalába tartozó, azóta viszont háttérbe vonuló figurát szerepeltetnek országos listájuk végén. Dornbach Alajos, Rajk László, Tardos Márton, Kőszeg Ferenc, Konrád György, valamint Görgey Gábor is ott van a listán. A "sereghajtók" között van még Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, továbbá Gregor József operaénekes és Jancsó Miklós filmrendező is, ők évek óta nyíltan vállalják pártkötődésüket.

Fotó: Pályi Zsófia
Kovács László - nem léptek a helyére

Akárcsak Jankovics Marcell filmrendező, aki a Fidesz országos listáján a 80., és már több fideszes rendezvényen is felszólalt. Farkas Bertalan, volt űrhajós az MDF egyéni és listás képviselőjelöltje. A parlamenti pártok közül egyedül az MSZP nem "dob be" civil potentátokat a választásokon.

Korábban több színész, például Eperjes Károly (Fidesz) is volt parlamenti képviselő, de ő hamar lemondott, viszont Pécsi Ildikó (MSZP) egyéniben szerzett mandátumot és négy évig képviselte Zuglót. Fenyvesi Máté 76-szoros válogatott focista FKGP-s képviselő volt. Négy éve az MSZP Doszpot Péter ismert nyomozót és a szintén sokat szereplő Vári Gyula vadászpilótát vitte be a parlamentbe az országos listáról.

A jelöltek között szerepelnek hírességek névrokonai is. A MIÉP-Jobbik színeiben indul például egy Kossuth Lajos nevű jelölt. Kovács László nevű egyéni képviselőjelöltje egyébként minden parlamenti pártnak van, kivéve éppen az MSZP-t, amelynek egykor azonos nevű vezetője azóta EU-biztos lett, így nem vesz részt a magyar belpolitikában.

Nagy Szilvia