A modellezés Schumacherének tartják a gyanúsítottat

Vágólapra másolva!
A szombatinál súlyosabb tragédia is bekövetkezhetett volna, pedig minden biztonsági és egyéb előírást betartottak, állítja az őcsényi repülőmodell-bemutató egyik szervezője. Jelenleg szakértők vizsgálják, hogy a bemutatón részt vevő modell mitől vált irányíthatatlanná és zuhant a nézők közé. Elképzelhető, hogy egy taxinak vagy egy dunai hajónak a rádióadása zavarta meg a modell irányítását. A szervezők már a pénteki gyakorlaton is észleltek rádiózavart, de nem gondolták, hogy emiatt le kellene fújniuk a rendezvényt.
Vágólapra másolva!

"Olyan, mint a Forma-1-ben Schumacher" - így jellemezte az egyik szervező azt a német modellező pilótát, akinek irányíthatatlanná vált modellje szombaton tragikus balesetet okozott az őcsényi repülőtéren. Ferenczi László, a bemutatót szervező Szekszárdi Modellező Klub titkára biztos benne, hogy a tragédia nem a tapasztalt német pilóta hibájából következett be. Szerinte elképzelhető, hogy egy taxinak vagy akár egy dunai hajónak a rádióadója zavarta meg azt a frekvenciát, melyet a gép irányításához használt a földön álló modellező.

Az irányíthatatlanná vált repülőmodell a bemutatón részt vevő nézők közé csapódott, a balesetben ketten meghaltak, négyen pedig megsérültek. Ehhez hasonló baleset még soha nem fordult elő korábban Magyarországon. A balesetet okozó gép német tulajdonosát vasárnap őrizetbe vette a rendőrség, hétfőtől viszont szabadlábon védekezhet. A 32 éves férfit továbbra is halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével gyanúsítják.

Az [origo]-nak nyilatkozó szervező szerint az irányíthatatlanná vált gép még a szombatinál is nagyobb katasztrófát okozott volna, ha a szárnya más állásban van. "Ha a szárny vízszintes lett volna, még több embert elért volna" - mondta Ferenczi László.

A biztonsági és egyéb előírásokat a Magyar Modellező Szövetség szabályai alapján betartották - állítja a szombati rendezvény szervezője. Azt a sajtóban megjelent értesülést ugyanakkor megerősítette, hogy már a pénteki gyakorlaton is észleltek rádiózavart. Akkor nem sérült meg senki, de egy modell összetört. A szakember szerint a frekvenciazavarok ellen védekezni nem lehet. "Az biztos, hogy mi azokat a frekvenciákat használtuk, amelyeket nekünk kiosztott a hatóság" - mondta Ferenczi László.

A baleset szakmai vizsgálata több hétig is eltarthat - mondta az [origo]-nak Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője. A szervezet nem hoz szankciókat, nem nevezi meg a felelősöket, viszont biztonsági ajánlásokat tehet bármely szervezetnek. Külföldön már történt hasonló baleset, ezért kapcsolatba lépnek a külföldi társszervezetekkel is. Amint lehetőségük lesz rá, átvizsgálják a modell roncsát is. A Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálatával párhuzamosan zajlik a baleset rendőrségi vizsgálata is.

"Biztos, hogy évekig nem rendezünk bemutatót" - mondta az [origo]-nak a tragédiába torkollott bemutató szervezője. A nyolc és fél éve működő Szekszárdi Modellező Klubnak ez volt az ötödik hasonló rendezvénye. Gyakrabban azért nem tartanak bemutatót, mert nincs rá pénz. A rendezők vendégelik meg ugyanis az összes résztvevőt és a hozzátartozóikat is. "A bemutató végén - a közönség szavazatai alapján - kihirdettük volna az első három helyezettet is, ők szép kupát kaptak volna. Erre azonban már nem került sor" - mondta Ferenczi.

Tiefenthaler Eszter