Előrehozott nyugdíjat ígér Gyurcsány

Vágólapra másolva!
A már legalább két éve állástalan 55 év felettiek számára Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lehetővé tenné, hogy előbb nyugdíjba mehessenek. A kormányfő hétfőn a parlamentben még olyan új intézkedésekről beszélt, amelyekkel az idősebbek könnyebben juthatnának munkához. A Fidesz szerint a miniszterelnök kényszernyugdíjba akarja küldeni az állás nélkül maradt embereket.
Vágólapra másolva!

"Az előrehozott nyugdíj szabályait alkalmazva engedjük meg a nyugdíjba menetelt azon munkanélkülieknek, akik betöltötték 55. életévüket, és már legalább két éve eredménytelenül keresnek állást" - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Idősügyi Tanács szerdai ülésén megfogalmazódott javaslatot a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. A kormányfő hozzátette: az 55 év férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik az elképzelés, és az intézkedés terheit a költségvetés közvetlenül megtérítené a nyugdíjalapoknak.

A kormányfő hétfőn a parlamentben még éppen olyan intézkedéseket jelentett be, amelyekkel az 50 év felettiek munkához jutását akarja elősegíteni a kormány. Gyurcsány azt mondta, hogy az úgynevezett Start Extra program szerint az 50 év feletti tartósan munkanélkülinek állást adó vállalkozások esetében szintén 15 százalékra csökken a tb-járulék az alkalmazás első évében. Ha pedig hátrányos helyzetű településen, kistérségben van a munkahely, akkor a teljes összeget elengedik.

Gyurcsány Ferenc a jelenleg 65 év felettieknek járó utazási kedvezmények kapcsán szólt arról: ő személy szerint támogatja a korhatár 62 évre való leszállítására vonatkozó felvetést, de egy ilyen intézkedésről felelősen csak gondos számítások után lehet dönteni. A következő Idősügyi Tanácsülésre ígérte a kormányfő a választ arra is, hogy kiterjeszthető-e a 13. havi nyugdíj a nyugdíjszerű ellátásban részesülő, mintegy 320 ezer idős emberre.

A Fidesz közleményben reagált a kormányfő bejelentésére, eszerint "Gyurcsány Ferenc legújabb ötlete alapján kényszernyugdíjba akarja küldeni az állás nélkül maradt embereket. A dolgozni akaró, aktív embereknek Gyurcsány Ferenc munka helyett a kiszolgáltatottságukat állandósító, megalázóan alacsony nyugdíjat akar adni" - közölte a párt sajtóosztálya.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese az MTI-nek azt mondta: a kormányfő 55 éves munkanélküliek előrehozott nyugdíjára vonatkozó javaslata "a kampány hevében kimondott mondat, válasz a 14. havi nyugdíjra", amit az MDF kampányfogásnak tekint. Hozzátette: nincsenek meg a számítások arról, hogy a javaslat milyen hatással lenne a nagy hiánnyal küszködő nyugdíjkasszára és a munkaerőpiacra.

A politikus emlékeztetett rá, hogy az MDF több éve rendszeresen szorgalmazza a 45 év felettiek munkába állását segítő intézkedések megtárgyalását. Leszögezte: ha a kormány komolyan gondolja, hogy a 45 év felettiek munkába állása, szociális biztonsága érdekében lépéseket kell tenni, akkor azt sokkal alaposabb elemzésnek, előkészítésnek kell megelőznie.

MTI/[origo]