Kioktatták a képviselőket a kordonbontásról

Vágólapra másolva!
Az [origo] birtokába került a Fidesz frakciótagoknak szóló belső utasítása, amely a Kossuth tér kordonjának a lebontásáról szól. A dokumentum részletesen leírja, milyen csoportokban és hogyan kell kordont bontani, és az is szerepel benne, hogyan kell viselkedniük a képviselőknek, ha például intézkednek velük szemben a rendőrök vagy előállítják őket.
Vágólapra másolva!

"Azért jöttünk ma össze, mert országgyűlési képviselőként felelősségünk, hogy megszüntessünk egy alkotmányellenes, a demokráciát és az emberi szabadságjogokat durván sértő helyzetet" - olvasható az [origo] birtokába került dokumentumban. "...a mai napon mi, akik demokratának valljuk magunkat, megszüntetjük a Parlament körül kialakult alkotmánysértő és antidemokratikus állapotot, vagyis békésen és erőszakmenetesen elbontjuk a Kossuth tér körül felépített kordont" - folytatódik a szöveg.

Részletesen szerepel a kordon lebontásának menete is a papíron. E szerint a bontás hat csoportban zajlik, és meg is nevezik azt a hat fideszes politikust, akik az egyes csoportok vezetői lesznek. A szöveg szerint a csoport egyik fele a megfelelő, kapott eszközökkel elkezdi bontani a kerítést, a többiek pedig egymásba karolva körbeállják és védik őket.

A kordon bontása közbeni viselkedésről az utasítás úgy rendelkezik: nem szabad agresszívan viselkedni, káromkodni, inkább "erőszakmentes ellenállást" kell tanúsítani.

Arról is részletesen szó van, hogyan kell viselkedni, ha a rendőr felszólítja a képviselőket, hogy fejezzék be a kordon bontását. Ekkor az utasítás szerint azt kell mondani: "Mi a magyar Országgyűlés képviselői vagyunk, és éppen egy demokráciát súlyosan sértő, alkotmányellenes helyzetet oldunk meg." Az intézkedő rendőrök azonosítószámát fel kell jegyezni - írja a szöveg.

Ha egy képviselőt előállítanak a rendőrök, az utasítás szerint nem szabad elismerni a jogsértést, nem szabad vallomást tenni, és a képviselői mentelmi jogra kell hivatkozni. A szövegben arról is olvasható utasítás, hogy képviselői igazolványt mindenki vigyen magával.