Kultúrájuk felélesztésére szövetkeztek a roma vajdák

Vágólapra másolva!
Országos szövetséget alapítottak a roma vajdák a cigány nyelv és kultúra újjáélesztésének megsegítésére. A szövetség tagjai intézményes formában képviselnék az oláh cigányokat, politizálni azonban nem szeretnének.
Vágólapra másolva!

Az eredeti oláh cigány kultúra felelevenítése, a cigány nyelv újraélesztése, valamint a vajdaság intézményének megbecsülése érdekében öt országból meghívott cigány vajdák részvételével megalapították a Roma Vajdák Országos Szövetségét pénteken Tatán. Az alakuló ülésre Magyarország 15 megyéje mellett Ausztriából, Szlovákiából, Németországból és Csehországból is érkeztek vajdák, és a szövetség elnökének Sárközi Antal "Bandit", a győri vajdát választották.

Az újonnan alapított szövetség titkára, Kövesi Vilmos elmondta: legfőbb céljuknak a lovári nyelv védelmét, a cigány identitás megőrzését és erősítését, a kultúra ápolását, valamint a hagyományok felelevenítést tarják. A titkár szerint ugyanis a cigány nyelvet "megölte az asszimilálódás és az integráció", és ma sokan szégyellik, eltitkolják származásukat. Ezért a vajdaszövetségnek közvetítenie kell a cigányság és a többségi társadalom között, a megyei és a helyi vajdáknak jó kapcsolatot kell kiépíteniük az helyi és állami vezetéssel - vélekedett Kövesi.

A titkár azt is kijelentette, hogy a szövetség tagjai, vezetői nem kívánnak beleszólni a politikai intézkedésekbe, de fontosnak tartják, hogy az oláh cigányok a vajdaság intézményesített formáján keresztül is képviselve legyenek. Mint mondta, országos szervezetüket nemzetközivé bővítik, így határokon átnyúlva "egyesítik" az oláh cigány közösséget.

Arra kérdésre, hogy országos fővajdának tekintik-e a múlt év októberében felavatott Kállai Csaba újszászi vállalkozót, úgy fogalmazott: országos fővajdai tisztség soha nem létezett, ezért a dunántúli vajdák többször is lemondásra szólították fel az "önjelölt vezetőt". Kállai Csaba múlt novemberben ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy őt megválasztották, ezért a tisztségéről nem mond le.