Nőtt a csecsemőhalálozások száma

Vágólapra másolva!
Nyolc százalékkal több csecsemő vesztette életét 2007 első felében, mint az előző év hasonló időszakában. A szakember a fejlesztések elmaradását és az átgondolatlan átalakításokat okolja - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Országosan nyolc százalékkal nőtt a csecsemőhalálozások száma 2007 első félévében a tavalyi év hasonló időszakához képest - írja a Népszabadság. A KSH adatai szerint míg 2006 első felében 251, idén 272 csecsemőhalál történt. Sok egészségügyi szakember nem érti mi lehet ennek az oka, a gyermekek halálának fő kiváltó oka ugyanis az anyák életmódjának megváltozása, ez azonban nem megy ilyen gyorsan végbe.

A csecsemő- és gyermekgyógyászat országos szakfelügyelője szerint azonban van magyarázat. Mészáros József az egészségügyi reformmal kapcsolatos átszervezéseket, a fejlesztések hiányát okolja. Szerinte szervezetlen a terhes- és csecsemőgondozás, valamint a koraszülött-ellátás, és visszaépítették a szülészeteket. A szakember szerint már most látszik a következménye, hogy a szakmát kihagyták az átalakításokból.

A szakemberek régóta sürgetnek egy csecsemő és gyermekellátásról szóló kormányprogramot. Ez jelenleg készül, és azt ígérik benne, hogy 15 év alatt felére csökkentik a csecsemőhalálozások számát - írja a Népszabadság.