Békésen dúl a pesti alkoholháború

Vágólapra másolva!
Újra kinyithatnak éjjelente, de továbbra sem árulhatnak alkoholt a terézvárosi boltok. Az önkormányzat szerint a részeg vásárlók hangoskodnak, zavarják a lakókat. Akad boltos, aki ezzel nem is vitatkozik, csak azt nem érti, miért kell büntetni az összes éjjel-nappalit, más pedig a kocsmárosok lobbiját sejti az alkoholtilalom hátterében. A kihágó boltosokat megbírságolhatják, rosszabb esetben pedig lehúzhatják a rolót. Ennek ellenére nem apadtak ki a helyi források: akinek a főnök nem szólt, az a büntetéstől sem ijed be.
Vágólapra másolva!

"All rigth" - kiált fel az egyik terézvárosi éjjel-nappali előtt reszelős hangon a hajléktalan öregasszony, amikor megtudja, hogy csak öt forinttal kell többet fizetnie és hosszú kiszerelésben is kap cigit. Csúszik mellé kétdekás körte is. A fiatal pénztáros csak a fejét csóválja, aztán mondja tovább a magáét.

"Én vagyok a tulaj, én elmondom neked mi van. Nyár elején kezdődött. Jöttek, fényképeztek, hogy ki árul alkoholt" - eleveníti fel a VI. kerületi alkoholtilalom kezdeteit.

A terézvárosi önkormányzat július 15-étől léptette életbe az alkoholtilalmat, az eredeti rendelkezés szerint minden alkoholtartalmú italt árusító boltnak zárva kellett tartania este 11-től reggel 6-ig. Szeptember 15-étől ezt módosították úgy, hogy a boltok ugyan nyitva tarthatnak, de alkoholt nem árulhatnak.

A kerület azzal indokolta a rendeletet, hogy a boltok előtt részeg vásárlók hangoskodtak, ami zavarta a környék lakóit. Szilágyi Erika kerületi szóvivő szerint azonban nem az alkoholárusítással, hanem a köztéri italozással volt a gond. Ráadásul a probléma elszabadulása egybe esett a nagy nyári meleggel, és a hangoskodók miatt nem lehetett ablakot nyitni a kerület sok pontján.

A fiatal boltos szerint viszont más a helyzet, az alkoholtilalom ötlete "az éttermesektől jött". A vendéglátósok - állítja - azért bulizták ki, hogy a boltokat letiltsák az éjjeli alkoholárusításról, mert így mindenki a kocsmába megy, ha inni akar. Igaz, mostanában nyugisabb a helyzet, mert a kocsmárosok és az önkormányzat is "tudták, hogy nem megy sokáig" az alkoholtilalom, "olyan igazságtalan, olyan jogtalan" - rakja helyére a vendéglősök és az önkormányzat állítólagos összeesküvésének utolsó elemét, bár az illetékes közigazgatási hivatal határozata szerint teljesen jogszerű az erről szóló rendelet.

Szilágyi szerint sem állja meg a helyét az elmélet, a kerület csak azért kivételezett a szórakozóhelyekkel, mert például a Liszt Ferenc tér és környéke frekventált hely, ahol egyébként is csak éjfélig lehet nyitva tartani és ezt nem szerette volna tovább korlátozni az önkormányzat. Ráadásul azt a helyzetet is fel kellett oldani, hogy a lakosok is tudjanak pihenni, de a látogatók is tudjanak szórakozni a kerületben.

A rendelt módosításánál meghallgatták a boltosok képviselőit is - állítja Szilágyi, akik a szóvivő szerint megértették a rendelet okát, még akkor is, ha nem értettek vele egyet. A boltosok leginkább azt kifogásolták, hogy a szomszédos kerületekben nincs hasonló rendszer, ezért elvándorolnak vevőik - idézi fel az elhangzottakat Szilágyi.

A főnök nem szólt

Nem is minden boltos ilyen gyanakvó. Egyikük csak legyint, szerinte teljesen más a mulatók és az éjjel-nappalik célközönsége, ezért nem valószínű, hogy valaki ezzel próbálna nyerészkedni. Azt viszont már ő sem érti, mi értelme bezárni a kerület összes alkoholt áruló boltját.

"Randalíroztak, de akkor azt kellett volna mondani, hogy bezárom ezt meg azt a boltot", az összes éjjel-nappalit büntetni viszont "nagy butaság". Van ugyanis olyan része a kerületnek, ahol az utca egyik oldala még VI., másik része viszont már VII. kerület. Egy-egy éjjel-nappali működik mindkét oldalon, csak épp a terézvárosiban nem lehet alkoholhoz jutni.

"Figyeljen má' ide, mit mondok a külföldinek, hogy érti meg, hogy nem szabad adnom alkoholt" - mérgelődik az egyik boltban dolgozó testes asszony. "Az mekkora lóvékiesés" - hüledezik egy másik boltban dolgozó lány, aki szerint az éjjeli forgalom legjelentősebb része alkohol, így a tilalom érzékenyen érinti az összes boltost.

A többség nem szívesen beszél arról, hogy a pult alól lehet-e muníciót szerezni. A lebukó boltok büntetése ugyanis legjobb esetben pénzbüntetés (legfeljebb 50 ezer forint), rosszabb esetben bezárás. Ami ellen mindenki a maga módján igyekszik küzdeni.

"Nekem a főnök nem mondta" - védekezik egy fiatal eladó, aki a tilalom ellenére is árul alkoholt, igaz, őt az is bátorítja, hogy még egy ellenőrzésbe sem futott bele. De a kerület egyik legforgalmasabb helyén működő boltban sem szívbajosak. Az egyik pénztáros egyszerűen úgy tesz, mintha nem is létezne a tilalom. "Itt lehet kapni" - veti oda kacsintva.