Vágólapra másolva!
Szívesen kipróbálná, milyen érzés Lamperth Mónika szemébe mondani, hogy "a kutyafáját"? Esetleg rápirítani Fodor Gáborra, hogy "lárifári"? Gyurcsány Ferenc jövő héten járja végig a minisztereket, és személyesen értékeli őket, de az [origo] olvasói megelőzhetik őt. Küldje el nekünk értékelését, vagy osztályozza a tárcavezetőket az általános iskola alsó tagozatából kölcsönvett mondatokkal!
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc a jövő héten körbejárja a tárcákat, és értékelni fogja a minisztereket. A kormányfő egyenként, négyszemközt beszélget el velük tavalyi teljesítményükről. Azt már most lehet sejteni, hogy nem minden miniszter fog mosolyogva távozni erről az elbeszélgetésről. A miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "meglehetősen strukturált" a véleménye a kormánytagokról.

Az [origo] ebből az alkalomból szintén bizonyítványosztásra hívja az olvasóit. Dőljenek hátra a fotelben, és képzeljék magukat Gyurcsány helyébe, ahogyan udvariasan hellyel, netán egy kis kávéval kínálják a láthatóan feszengő delikvenst, majd kíméletlen őszintességgel, hevesen gesztikulálás közepette az arcába mondják a véleményüket. Megsimogatnák helyeslőleg Horváth Ágnes szőke haját? Elismerően kezet ráznának Hiller Istvánnal? Vagy inkább jogos haragtól vöröslő arccal, összevont szemöldökkel az asztalra csapnának és kiabálnák, hogy "a kutyafáját"?

A feladat: fogalmazzanak szöveges értékelést a miniszterekhez három-négy mondatban Gyurcsány stílusában, jellegzetes szófordulataival megtűzdelve. A pályaműveket küldjék el nekünk levélben, vagy ha kedvük tartja, játsszák is el az értékelést, vegyék fel kamerával, és töltsék föl a Videára!

Akkor is kifejezhetik véleményüket, ha nem bajlódnának hosszasan mondatfaragással, csak válasszanak a miniszterek teljesítményét minősítő kész vélemények közül. A mondatokat az oktatási minisztérium mondatbankjából kölcsönöztük, melyet az általános iskolások szöveges értékeléséhez ajánlanak mankóként a pedagógusoknak. Minden kormánytag esetében három, az adott politikus szakterületéhez passzoló választási lehetőséget sorolunk fel: egy dicsérőt, egy kissé dorgálót és egy elmarasztalót.

Fodor Gábor

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Hogyan alakult a májusban kinevezett környezetvédelmi és vízügyi miniszter környezettudatos magatartása? Ön melyik mondattal ért egyet?

1. Önállóan képes a természeti jelenségekkel kapcsolatban kérdéseket megfogalmazni.

166701outform.html400350

2. Élő és élettelen környzetére egyre tudatosabban figyel.

166702outform.html400350

3. Nem mindig ismeri fel a környezetében előforduló veszélyes helyzeteket.

166703outform.html400350

Kóka János

Forrás: MTI

Bár Kóka János tavaly év végén leköszönt a gazdasági és közlekedési miniszteri posztról, addigi munkája miatt kijár neki is a bizonyítvány. A gazdasági tárca élén bőven akadt dolga a számokkal. Mi a véleménye Kóka matematikai műveletvégzési készségeiről?

1. A kerekítés, becslés fogalmával tisztában van, azokat helyesen alkalmazza.

166801outform.html400350

2. A kerekítés, becslés fogalmával tisztában van, de azokat nem mindig helyesen alkalmazza.

166802outform.html400350

3. Az összetett feladatok megoldásában általában segítségre van szüksége. Fejszámolása elég lassú és gyakran pontatlan.

166803outform.html400350

Horváth Ágnes

Fotó: Hajdú D. András

Az egészségügyi miniszternek jutott 2007-ban a legnagyobb falat. A társadalombiztosítási reformtörvénynél aligha találni alkalmasabb munkadarabot, ha meg akarjuk ítélni Horváth Ágnes munkavégzésének minőségét.

1. A munkadarab tervezésében kreatív. Kivitelezésében igényes és pontos.

166901outform.html400350

2. A munkadarabot türelmesen készíti el, de nem mindig pontos a kivitelezésben.

166902outform.html400350

3. A munkadarab kivitelezésében időnként felületes, kapkodó. Munkájának minőségével ilyenkor maga is elégedetlen.

166903outform.html400350

Hiller István

Forrás: MTI

Nem árt, ha az oktatási és kulturális miniszter tájékozott. Hiller István ilyen?

1. Tájékozottsága sokrétű.

167701outform.html400350

2. Tájékozottsága korának megfelelő.

167702outform.html400350

3. Tájékozottsága hiányos.

167703outform.html400350