Vágólapra másolva!
Szorult helyzetben van Gyurcsány Ferenc - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerdán megjelent elemzésében, amely a magyarországi népszavazás kapcsán foglalkozott a jelenlegi politikai erőviszonyokkal. A lap szerint elképzelhető, hogy a népszavazás után idő előtti parlamenti választásokat rendeznek.
Vágólapra másolva!

A süllyedő hajón? címmel - Szorult helyzetben Gyurcsány magyar kormányfő alcímmel - közölt cikket szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Az elemzés bevezetőjében a cikkíró, Reinhard Olt azt emelte ki: a magyar miniszterelnöknek a jelek szerint nincs szerencséje, nem csupán azért, mert legközelebbi munkatársai elhagyják őt.

Még több gondot okoz az elődje, Orbán Viktor vezette polgári szövetség, a Fidesz által kezdeményezett referendum, amely az Új Magyarország nevet viselő kormányzati reformprogram lényeges részei ellen irányul. Politikai megfigyelők szinte kivétel nélkül azok elutasításával számolnak - írja a lap.

Emberei elhagyják a süllyedő hajót

Olt szerint ezzel áll összefüggésben Szetey Gábor személyügyi államtitkár, a közigazgatás újjászervezéséért felelős megbízott bejelentett lemondása. Gál J. Zoltán, Gyurcsány hivatalának korábbi vezetője sem látott magának sok jövőt a "süllyedő hajón" - ahogy a legerősebb ellenzéki párt, a Fidesz kárörömmel fogalmazott -, s elhagyta azt. A lap szerint a népszavazás után előreláthatóan idő előtti parlamenti választásokat rendeznek majd.

Az újság a továbbiakban ismerteti, hogy mind Gyurcsány szocialistái, mind liberális partnereik hadjáratot kezdtek a referendum ellen év elején. A lap beszámol az SZDSZ budapesti kampányáról, a párt által elhelyezett plakátokról, amelyeken egy túlméretezett "Nem" látható, míg a szocialisták "az emberek józan eszére" apellálva igyekszik elmagyarázni a bevezetett vizit-, illetve kórházi napidíjat és a tandíjat.

Kizárt a nem szavazatok többsége

A liberális párt 50-100 millió forintot kíván a kampányra fordítani, míg a szocialisták kiadásaikat mintegy 200 millió forintra becsülik - írja a FAZ. A Fidesz panaszkodik állítólagos hátrányos helyzete miatt - olvasható az elemzésben, de hozzáteszik, hogy a párt kampányának költségei épp olyan kevéssé ismertek, mint a referendum kiírásához szükséges aláírásgyűjtésre fordított összeg nagysága.

Idézik Juhász Ferencet, az MSZP kampányának koordinátorát idézi, aki szerint a párt rendkívül csekély esélyt lát arra, hogy a referendum számukra pozitívan kimenetelű lesz. Juhász tudatában van annak, hogy a "nem" szavazatok többsége kizárt, a kormánypártok mindössze azt érhetik el, hogy a bevezetett intézkedéseket elutasító "igen" szavazatok száma kétmillió alatt maradjon, s ezáltal a referendum érvénytelen legyen.

A népszavazás abban az esetben jelent közvetlen veszélyt a miniszterelnökre, ha a részvételi arány magas lesz, és az eredmény egyértelmű viszonyokat teremt, azaz a magyar választók jelentős része - tehát nem csupán a Fidesz hívei - a vizit-, a kórházi és a tandíj ellen szavaz. Ez nem feltétlenül vezet a miniszterelnök leváltásához, de ez sem zárható ki, mert az MSZP-ben sokasodnak a bíráló hangok. Diadala esetén a Fidesz mindent elkövet majd annak érdekében, hogy a kormány és programja totális összeomlását vázolja, ami a legkevésbé sem mozdítaná elő az ország politikai stabilitását - írja a FAZ.