Kóka Jánost is megbünteti az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Két SZDSZ-es képviselő nem szavazta meg a kormányátalakítást, pedig a frakció kötelező jelleggel előírta ezt. Molnár Lajos szándékosan tett így, Kóka János pártelnök pedig késve tudta meg a voksolás időpontját. A Magyar Nemzet szerint mindketten pénzbírságra számíthatnak a frakciófegyelem megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

A pártelnököt, Kóka Jánost is megbünteti az SZDSZ, amiért nem szavazta meg a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt - írta a csütörtöki Magyar Nemzet. Molnár Lajos a másik, aki pénzbírságra számíthat a frakciófegyelem megsértése miatt: ő nyíltan arra kérte a liberális párt képviselőit, hogy ne szavazzák meg a kormányátalakítást lehetővé tevő jogszabályt.

Kóka János azért nem szavazott, mert későn értesült a voksolás időpontjáról. "Ez a tény nem mentesíti, kötelező szavazáson nem vett részt a pártelnök, így a szankció őt is terheli" - mondta a napilapnak Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

Az SZDSZ frakciója a keddi szavazás előtti ülésen döntötte el, hogy kötelező jelleggel minden képviselőjének meg kell szavaznia a törvényt.

Arról, hogy szankcióval sújtják-e a frakciófegyelmet megsértő politikusokat, egy frakción belüli testület tesz ajánlást, melynek tagjai Hankó-Faragó Miklós, Bőhm András és Gusztos Péter. A döntést a képviselőcsoport hozza meg.

Az első alkalommal hibázó politikusok alapbüntetése a szigorított frakciószabályzat szerint 25 ezer forint, míg a visszaesőknek 50 ezer forintot kell befizetniük.