Vágólapra másolva!
Várhatóan négy méter körüli vízállással tetőzik pénteken a Hernádon levonuló árhullám. A vízügyi igazgatóság a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendelte el. Észak-keleten más folyók is áradnak, Szilvásváradon a pincéket öntött el a lezúduló sár.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) a Hernád folyó 62 kilométeres árvízvédelmi töltése mentén - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Csont Csaba, az igazgatóság szóvivője. A Hernád rendkívül gyors vízjárású folyó, az első fokú készültségi szint után szinte tizenkét órán belül elérheti a vízállás a harmadfokú riasztási szintet. A védekezési munkákra rövid idő áll rendelkezésre, ezért rendelték el a harmadfokú készültségi szintet.

Az igazgatóság munkatársai megkezdték a védekezési munkák előkészítését a folyó mentén. Az előrejelzések szerint a Hernád Hidasnémetinél várhatóan 390 centiméteres vízállással tetőzik pénteken, az esti órákban, Gesztelynél pedig vasárnapra 400 centis vízállásra készülnek. Az előre jelzett tetőzési értékek várhatóan átlagosan 30-40 centiméterrel maradnak el a két évvel ezelőtti, eddigi legnagyobb árvíz szintjétől.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a Kraszna külföldi szakasza az elmúlt 24 órában harmadfokú készültségi fok fölötti vízállásokkal tetőzött, a következő napokban Magyarországon is magas vízállás várható. A Sajón és a Bodrogon elsőfokot meghaladó, a Túron másodfok feletti vízszintek várhatóak. A Tiszán Vásárosnaménytól lefelé mindenütt elsőfokot meghaladó vízszintek várhatóak a hétvégére.

Szilvásváradon a hegyoldalakról lefolyó víz és sár a település központját veszélyeztette, pincéket öntött el. A Szalajka-patak is megáradt. Dédestapolcsány-Tardona között a hegyoldalakról lefolyó vizeket az út alatti átereszek nem tudják átvezetni, ezért a közúton 500 méteres szakaszon még jelenleg is átfolyás van, a közútkezelő az utat lezárta.

A hullámtéri, illetve nyílt ártéri területeken átvezető közutak mélyebb részeit elöntheti a levonuló árhullám, ott a közlekedést várhatóan ideiglenesen szüneteltetni kell. Ez érinti a Novajidrány és Vizsoly, Ináncs, Hernádszentandrás, illetve Pere közötti szakaszokat, valamint a Halmaj, Kiskinizs és Hernádkércs, továbbá a Sajólád és Bőcs, Köröm és Girincs, Sajóörös és Kesznyéten településeket összekötő utakat.