A zéró toleranciát ostorozza az ombudsman

Vágólapra másolva!
Rossznak tartja az állampolgári jogok biztosa azt a zéró toleranciáról szóló szabályt, amely lehetővé teszi, hogy attól a sofőrtől is elvehessék a jogosítványt, aki csak minimális alkoholt fogyasztott. Az ombudsman szerint aránytalanul súlyos ez a szankció. Az ombudsman azt is kifogásolja, hogy az ilyen esetekhez készült rendőrségi útmutató nem nyilvános.
Vágólapra másolva!

Nincs valódi alkotmányos indoka és aránytalan korlátozást jelent, hogy a helyszínen el kell venni a jogosítványt attól a sofőrtől is, aki minimális mennyiségű alkoholt fogyasztott és ez nem befolyásolja a vezetésben - derül ki abból az ombudsmani vizsgálatból, amelyet Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa készített. Az ombudsman szerint jelenlegi formájában egyfajta előrehozott büntetés az úgynevezett zéró tolerancia alapján előírt intézkedés.

Az ombudsman vizsgálata feltárta, hogy egyetlen jogszabály sem szól az alkoholszondás vizsgálatról, annak következményeiről vagy azokról az esetekről, amikor a járművezető vérminta-adásra kötelezhető. A rendőrség számára útmutatást csak az Országos Rendőr-főkapitányság nem nyilvános, jogszabálynak nem minősülő belső intézkedései tartalmaznak. A jelentés szerint csorbítja a jogbiztonságot, hogy ezt a szabályozást nem jogszabályi szinten rögzítették.

Az ombudsmani jelentés kifogásolja, hogy a zéró toleranciáról szóló miniszteri rendelet az elvett jogosítvány ésszerű időn belül visszaadásának lehetőségét sem tartalmazza. Gondot jelent az is, hogy alkoholtartalomtól elszíneződő egyszerű szondák megbízhatatlanok, ezért aggályos, ha pusztán egy ilyen szonda eredményére alapozva veszik el a jogosítványt - fogalmaz a jelentés.

Az országgyűlési biztos felkérte az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy a jelentésben megfogalmazott szempontok alapján vizsgálja felül a kifogásolt rendelkezéseket. A biztos kezdeményezte az országos rendőrfőkapitánynál, hogy a rendőrség a helyszíni ellenőrzéseknél korszerű elektromos alkoholmérő berendezéseket alkalmazzon.