Újabb megállókban keményít be a BKV

Vágólapra másolva!
Hétfőtől a 4-es és 6-os villamos Móricz Zsigmond körtéri és Fehérvári úti végállomásain is csak biztonsági őrök és ellenőrök gyűrűjén át lehet felszállni a járatokra, miután felmutatják az utasok a jegyeket vagy bérleteket. A BKV pluszpénzt remél a szigorú ellenőrzéstől, Vitézy Dávid VEKE-szóvivő szerint azonban nem létezik ilyen. A közlekedési vállalat - bár megígérte - nem bizonyította az [origo]-nak a többletbevételt, mint közölték, még számolják a pénzt.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől újabb villamosmegállókban vezeti be a BKV az "új típusú ellenőrzési rendszert". Reggel 6 és 9 óra, valamint délután 3 és 6 óra között csak szigorú ellenőrzés után lehet felszállni a villamosra a Móricz Zsigmond körtéri és Fehérvári úti végállomásokon. A megállókban jegyellenőrök és biztonsági őrök állnak a villamos minden ajtajánál, nekik kell bemutatni a jegyeket és bérleteket. A múlt héten a Moszkva téren ellenőriztek hasonló módszerrel a BKV munkatársai.

BKV: 16 százalékos pluszbevétel

A szigorított ellenőrzés egyre szélesebb körű kiterjesztését a pluszbevétellel magyarázza a közlekedési vállalat. Állításuk szerint a metróvonalak megállóinál 2007-ben bevezetett hasonló ellenőrzés hatására "számszerűleg kimutathatóan növekedett a bérletet vásárlók száma". A BKV adatai szerint a "tavalyi jegy- és bérleteladási értékeket bázisul véve, 2008. január és szeptember között a menetdíjbevétel már 16 százalékkal meghaladta a 2007. évi bázisévet".

A többletbevétel következtében - állítja a BKV - tisztábbak lettek a járataik és állomásaik, valamint "nőtt az utasok biztonságérzete". A veszteséges vállalatnál azt is pozitívumként könyvelik el, hogy "csökkent a BKV Zrt.-nek a szolgáltatást jogosulatlanul igénybe vevőkből eredő vesztesége". A cég becslése szerint a bliccelők 2008-ban várhatóan 10,5-11 milliárd forint kárt okoznak a társaságnak

Vitézy nem látja a számokat

Értelmetlennek tartja ezt a fajta ellenőrzést Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője, a BKV felügyelőbizottságának (fb) Fidesz által delegált tagja. Szerinte aki bliccelni akar, az elsétál a következő megállóig, s ott száll fel a járműre. A Moszkva tértől például alig 150 méterre van a Széna téri következő megálló, ahol már nem volt ellenőrzés a múlt héten.

Vitézy reagált a BKV állítására is, miszerint jelentős menetdíjbevételük származott a metrónál bevezetett szigorításból. Azt állította, hogy a fb-tagként ő nem látja azokat a számokat, amelyek a pluszbevételt igazolnák. Ezért múlt hét szerdán megkerestük ezzel kapcsolatban a BKV sajtóosztályát, kérve tőlük, hogy bizonyítsák be valamivel, létezik a többlet. Azt is megkérdeztük, hogy a Moszkva téren bevezetett szigorítás mennyi pluszpénzt hozott a cég konyhájára.

Még számolják a pénzt

A sajtóosztály egyik munkatársa még aznap telefonon megígérte, hogy "van bizonyíték a többletbevételre és hamarosan küldik azt". A péntek reggel elküldött írásbeli válaszban a tavaly bevezetett metróellenőrzések kapcsán mindössze a már említett 16 százalék szerepelt.

A múlt hétfőn elindított Moszkva téri ellenőrzések esetleges pluszbevételeiről péntek reggel még nem volt adata a BKV-nak. Mint írták, a pontos összesítés még folyik. Azt is hozzátették, hogy folyamatosan monitorozni fogják az ellenőrzést, melynek során a pluszbevételek összegzése mellett "felmérjük még az esetleges nehézségeket, problémákat utas- és üzemeltetési oldalról egyaránt".