Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Házilag összetákolt robbanószerkezet hatástalanítása közben meghalt egy magyar katona kedden Afganisztánban. A Honvédelmi Minisztérium szerint a 30 éves főtörzsőrmesterrel egy közel 25 kilogrammos bomba végzett. Eddig magyar katona sem vesztette életét a közép-ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban magyar idő szerint reggel hét órakor. A Baglan tartományban szolgáló magyar újjáépítési csoport tűzszerész részlege egy út mellett elhelyezett robbanószerkezethez vonult ki, hogy azt a hatóságok kérésére hatástalanítsa. A szerkezet felrobbant, a katona ekkor lelte halálát.

A tűzszerész főtörzsőrmester akkor vesztette életét, amikor megpróbálta kiemelni az elásott szerkezetet - derült ki azon a videokonferencián, amelyen az eset részleteiről jelentett Szekeres Imre honvédelmi miniszternek Simon Attila ezredes, az afganisztáni magyar újjáépítő egység parancsnoka.

Az ezredes szerint kedd hajnalban kaptak bejelentést, hogy házi készítésű pokolgép robbant fel egy teherautó alatt. A helyszínt egy amerikai járőr biztosította, aki a magyar tűzszerészek segítségét kérte. A helyszínt átvizsgáló magyarok megállapították, hogy a felrobbant bombán kívül van még egy másik, úgynevezett másodlagos robbanószerkezet is az út alatt elásva. Ezt a tűzszerészek robotja kiásta, ám túl nehéz volt, és nem tudta kiemelni. Ezért kellett odamennie a a 30 éves Kovács Gyula főtörzsőrmesternek. Az eset további körülményeinek vizsgálata még folyik.

Hajdú Gábor ezredes, a tűzszerészek parancsnoka a honvédelmi tárca délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, a katona halálát okozó bomba legalább 25 kilós volt, a robbanás helyén komoly kráter keletkezett. A detonációban nem sérült meg a helyszínen tartózkodó 2 segédtűzszerész, valamint a 2 sofőr. A katonák először egy speciális robottal próbáltak hatástalanítani a bombát, mivel ez nem vezetett eredményre, ezért kénytelenek voltak maguk hozzányúlni a pokolgéphez.

A posztumusz hadnaggyá előléptetett szeghalmi katonáról Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője azt mondta: 2005-ben lett első osztályú tűzszerész, soron kívül kétszer léptették elő. Számos speciális képességet biztosító tanfolyamon vett részt. Kovács Gyulát Szekeres Imre honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította. Bocskai elmondta: az elhunyt katona hozzátartozóit személyesen keresték meg. A gyászhírt közlő katonát egy pszichológus is elkísérte. Kovács Gyulát június 17-én temetik Szeghalmon - mondta Macsári József, a település polgármester az MTI-nek.

Az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban dolgozó kilenc magyar tűzszerészt - akiknek az a feladatuk, hogy úgynevezett improvizált robbanószerkezeteket derítsék fel és hatástalanítsák - kedden visszarendelték a táborba - közölte Bocskai. A táborban gyásznapot rendeltek el, a katonákkal pszichológus és tábori lelkész foglalkozik.

Különösen veszélyes

Az improvizált robbanószerkezetek azért különösen veszélyesek, mert ezek nagyon különböznek a szabvány katonai eszközöktől - magyarázta az [origo]-nak Tari János, aki korábban a rendőrség tűzszerészeti kiképzéseit vezette. A szabvány eszközöknek ismert a felépítésük, így a tűzszerész tudja, hogyan kell hozzájuk nyúlni, az improvizált robbanószerkezeteknél azonban nem lehet biztosra menni.

"Egy ügyes műszerész bármilyen rafinált indítószerkezetet össze tud rakni" - mondta. Kérdésünkre hozzátette, a képzéseken azt tanítják a tűzszerészeknek, hogy ha ilyen eszközzel kerülnek szembe, akkor először mindig nézzék meg, van-e rajta antenna, az ugyanis azt jelzi, hogy távolról is fel lehet robbantani. A másik alapelv az - folytatta Tari -, hogy a robbanószerkezethez mindig csak egy embert küldenek oda, így minimalizálva a veszteséget tragédia esetén.

A Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka, Hajdú Gábor mérnök ezredes korábban az MTI-nek azt mondta, hogy nagyon komoly vizsgakövetelményeket támasztanak a tűzszerészekkel szemben, és minden évben vizsgázniuk kell. Hajdú szerint "minden nap, minden egyes feladat veszélyes, nincs rutinmunka, még a legkisebb eszköz megsemmisítése is óriási veszéllyel jár, és teljes embert kíván".

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=r4Ns6ymlSOQ62trn

Nézze meg, hogyan értékelte a parancsnok a katona halálát!

"Szekeres Imre honvédelmi miniszter intézkedett az eset kivizsgálásáról. Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a szükséges intézkedéseket megtette" - áll a minisztérium közleményében. A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felhívta a meghalt magyar tűzszerész családját telefonon, és részvétét fejezte ki. Erről Daróczi Dávid kormányszóvivő tájékoztatta az MTI-t. Az eset miatt részvétüket fejezték ki a parlamenti pártok is. A köztársasági elnök táviratban fejezi ki részvétét az Afganisztánban kedden elhunyt magyar katona hozzátartozóinak - közölte Wéber Ferenc, az államfő hivatalának sajtófőnöke.