Mégis lesz gázszünet hétfőtől több középiskolában

Vágólapra másolva!
Azon vitatkozik a megyei önkormányzatok szövetsége és az oktatási tárca, hogy a közoktatási törvény értelmében el lehet-e rendelni iskolaszünetet a gázhelyzet és a hideg miatt. A megyei önkormányzatok körülbelül fele rendelt el hétfőtől valamilyen tanítási szünetet. Van, ahol csak egy intézményt érint a gázszünet, más megyében 15 iskolában nem lesz tanítás.
Vágólapra másolva!

Csak a megyék felében lesz hétfőtől hosszabb-rövidebb ideig tanítási szünet a megyei önkormányzatok által fenntartott középiskolákban. A rendkívüli szünetet a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) kezdeményezte, a szokatlanul hideg időjárásra és a gázkrízis miatti takarékoskodásra hivatkozva.

A közoktatási törvény szerint rendkívüli szünetet az adott nevelési-oktatási intézmény vezetője rendelhet el rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt olyankor, ha az intézmény működtetése nem biztosítható, vagy az intézkedés elmaradása jelentős veszéllyel, illetve helyrehozhatatlan kárral járna. Az iskolaigazgatók dönthetnek arról, hogy szüneteltetik-e az oktatást, míg a megyei főjegyzők vétójoggal rendelkeznek.

Eltérően értelmezik a jogszabály rendkívüli időjárásra, illetve "más elháríthatatlan okra" vonatkozó részét a megyék és az oktatási tárca. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint jelenleg nincs olyan helyzet, ami indokolná a szünetet. Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta, minden oktatási intézményben biztosítható a gázellátás, és megtakarítást sem jelentene a szünet. Ódor Ferenc, az MÖOSZ fideszes elnöke ugyanakkor azt mondta, hogy nem politikai, hanem gazdasági megfontolásból vetették fel az ötletet, és arról az egyes intézmények vezetőinek kell dönteniük.

Amit már biztosan tudni lehet:

Bács-Kiskun megyében csak egy intézményben, a kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskolában lesz tanítási szünet.

Baranya megye összes megyei önkormányzati oktatási intézményében lesz tanítás hétfőn.

Háromnapos tanítási szünet lesz a Békés megyei önkormányzat három érintett intézményében, amelyek több mint negyven telephelyen működnek.

Nem lesz rendkívüli tanítási szünet hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat által fenntartott középiskolákban.

Csongrád megyében, a megyei fenntartású középiskolában lesz tanítás hétfőn.

Fejér megye 13 önkormányzati középiskolájában 3 napig szünetel a tanítás. A döntést az is befolyásolta, hogy a napokban egy értelmi fogyatékosokat gondozó intézményben egy kazán felmondta a szolgálatot.

Két középiskolát tart fent Győr-Moson-Sopron megye önkormányzata, amelyekben szünetet rendelnek el a hét első három napjára.

Hajdú-Bihar megyében mindössze egy intézmény, a biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium és Szakképző Iskola jelezte, hogy egynapos szünetet rendel el. Itt az elavult fűtési rendszer miatt nem vállalható a mínusz húszfokos hideg.

Heves megyében egyetlen középiskolában sem lesz tanítási szünet.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tanítanak hétfőn a megyei fenntartású oktatási intézményekben.

Komárom-Esztegom megyében is lesz tanítás a hét első felében.

Nógrádban csak egynapos lesz a szünet lesz a hideg és a gázhelyzet miatt.

A Somogy megyei önkormányzat középiskoláiban nem lesz tanítási szünet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak egy településen, Nagykállóban rendelt el tanítási szünetet a helyi önkormányzat.

Szolnok megyében nem rendelnek el tanítási szünetet.

Tolna megyében nem lesz rendkívüli tanítási szünet.

Háromnapos szünet lesz hétfőtől a Vas megyei önkormányzat középiskoláiban.

Veszprém megye 15, megyei fenntartású középiskolájának tanulóinak csak hétfőn nem kell bemenniük.

Zala megyében nem lesz tanítási szünet.