Vágólapra másolva!
Távozik posztjáról Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics kedden tájékoztatta döntéséről a miniszterelnököt, akinek azt mondta, azért mond le, mert a következő időszak a pártpolitikáról és nem a szakmai munkáról szól majd. Információink szerint a miniszter a versenyszférában folytatná pályafutását.
Vágólapra másolva!

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy lemond miniszteri tisztségéről - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztálya. A miniszter decemberben távozik a kormányból.

A közleményben szereplő indoklás szerint azért döntött így, mert "az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, a következő időszak pedig sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól majd". Szerda este a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta, "olyanoknak kell vinni ezt a funkciót, akik a pártpolitikai térben jól tudnak mozogni". Mint mondta, lehetséges utódjára "nincs és nem is lehet" jelöltje, de ha a miniszterelnök kikéri a véleményét, szívesen elmondja neki.

Úgy érzem, hogy elvégeztem a munkámat - fogalmazott Draskovics Tibor szerda délutáni sajtótájékoztatóján, ahol személyes okokkal magyarázta távozását. Szerinte munkájának mérlege objektíven szemlélve is pozitív, és hosszan sorolta az elért eredményeket: a polgári törvénykönyv és a büntető törvénykönyv módosítását, a közigazgatás és igazságszolgáltatás eljárásainak megújítását.

Úgy fogalmazott, átvitték Magyarországot a XXI. századba az elektronikus ügyintézés teljes jogi infrastruktúrájának kialakításával, és biztonságosabbá vált az ország, hiszen csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Tagadta, hogy távozásának köze lenne a költségvetés elfogadásához, vagy a H1N1-vakcinát gyártó Omninvest körüli vitához.

A versenyszférába tart

A leköszönő miniszter nem árulta el, hol folytatja pályafutását, mint mondta, még folynak tapogatózások. Hozzátette, több megkeresést is kapott, volt köztük, amelyet miniszteri kinevezése miatt utasított el. Egy a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó forrásunk szerint Draskovics "új szakmai kihívások" miatt válik meg posztjától, mégpedig a versenyszférában szeretné folytatni a pályáját. Draskovics Tibor délután háromkor tart sajtótájékoztatót. Egy kormányhoz közeli forrásunk szerint sem meglepő Draskovics távozása. Úgy tudja, hogy a miniszter egy vezető pénzügyi cégtől, meg nem erősített információink szerint a négy nagy pénzügyi-könyvvizsgáló cég - a Deloitte, az Ernst & Young, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers - egyikétől kapott ajánlatot.

Bajnai Gordon miniszterelnök közleményben úgy reagált a miniszter lemondására, hogy azt "sajnálattal, de tudomásul vette". Megköszönte neki "mindazt a munkát, amit minisztersége alatt az ország közbiztonságának megerősítéséért tett, a mindennapok biztonságának fenntartásában elért", szerinte a Draskovics irányítása alatt működő IRM-nek köszönhetően hatékonyabb lett az állami közigazgatás. A kormányfő dicsérte Draskovicsot a Büntető törvénykönyv szigorításáért és a Polgári törvénykönyv módosításáért is. Utódlásáról később születik döntés - tette hozzá a miniszterelnök.

Egy névtelenséget kérő igazságügyi minisztériumi tisztviselő szerint meglepetésszerű volt az IRM-ben is a miniszter távozása, nem sokkal a hivatalos közlemény kiadása előtt, szerda reggel küldtek szét egy e-mailt, amelyben Draskovics elköszönt a munkatársaktól. Az egyik szocialista országgyűlési képviselő viszont azt mondta az [origo]-nak, hogy már egy hónapja lehetett hallani a frakción belül, hogy Draskovics távozna. Szerinte azért időzített mostanra, mert "nem akarta megvárni a végét".

Forrás: MTI
A Draskovics Tibor pályájáról készült galériáért kattintson a képre!

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje szerint racionális időpontban mondott le hivataláról Draskovics, konzultálni fog utódjáról a miniszterelnökkel és lesz is személyi javaslata. A tárca a jogalkotás nehezén túl van, és a lemondás időpontja miatt még arra is lesz lehetőség, hogy akár még az idén az utód letegye hivatali esküjét - mondta.

A Fidesz szerint itt volt az ideje a miniszter távozásának. A jelenlegi kormánynak "már régen ugyanezt kellett volna tennie", hogy Magyarország megspóroljon további öt hónapnyi "kilátástalan vergődést" - olvasható közleményükben. Az MDF úgy értelmezte Draskovics lemondását, hogy az alátámasztja, a jogalkotás és a rendészeti terület nem vagy csak nehezen összeegyeztethető egymással.

Régen kezdte

Draskovics az IRM honlapján található életrajza szerint hosszú pályát futott be az államigazgatásban, 1988-tól dolgozott minisztériumokban, először a Pénzügyminisztérium jogi főosztályvezetőjeként, majd 1990-1991-ben helyettes államtitkárként. 1994 és 1998 között a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt, majd a Fidesz-kormány idején könyvvizsgáló és brókercégeknél, valamint bankoknál vállalt vezető tisztséget.

2002 májusában Medgyessy Péter akkori miniszterelnök kabinetfőnöke lett. A későbbiekben miniszterként rendkívül sok területen megfordult. 2004 és 2005 között volt pénzügyminiszter, 2006. júniusától pedig kormánybiztosként, az Államreform Bizottság alelnökeként dolgozott a kormányban. 2007. július 1-től 2008. február 18-ig a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter posztját kapta, igazságügyi és rendészeti miniszterként pedig tavaly február óta tevékenykedett.