Vágólapra másolva!
Hétfőn hivatalosan is kilépett az MDF frakciójából Csáky András országgyűlési képviselő. A párt frakcióvezetőjének három napja lenne, hogy új tagot találjon, különben feloszlik a Csáky kilépésével tíz fő alá csökkent létszámú frakció. Herényi Károly frakcióvezető azonban közölte, az MDF-es képviselők függetlenként folytatják munkájukat.
Vágólapra másolva!

Csáky András kilépésével a kilenc MDF-es képviselő függetlenként folytatja munkáját a parlamentben, vagyis megszűnik az MDF-frakció - jelentette be Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a párt hétfői frakcióülése után. Herényi szerint átmeneti időszaknak tekintik, amíg a párt volt frakciója csoportként működik, és minden erővel azon vannak, hogy a frakciót újjá tudják alakítani. A politikus szerint ez legkésőbb nyáron be is következik, addig pedig csoportként továbbra is közösen hozzák majd meg döntéseiket.

"Megérte kockáztatni az MDF parlamenti frakciójának létét azzal, hogy a párt európai listájának élére Bokros Lajost jelölték" - jelentette ki Dávid Ibolya pártelnök a parlamentben hétfőn, napirend előtti felszólásában. "Megérte, és tiszta lelkiismerettel folytatjuk munkánkat független képviselőkén - tette hozzá.

Csáky András hétfőn reggel jelentette be írásban a házelnöknek, hogy kilép az MDF frakcióból. Szili Katalin szerint a politikus reggel vitte be a házelnöki titkárságra az erről szóló dokumentumot. Csáky jelezte, független képviselőként is maradna jelenlegi bizottsági helyén, az egészségügyi bizottságban. Távozása a házelnöki bejelentéssel vált hivatalossá.

A párt frakcióvezetőjének elméletileg Csáky bejelentésétől számítva három napja lett volna, hogy helyreállítsa a frakció minimálisan szükséges 10 fős létszámát. A független képviselők közül ketten - Gyenesei István önkormányzati miniszter, illetve Tóth András korábbi fideszes képviselő - menthetnék meg a frakciót, de mindketten azt mondták, nem tárgyalnak a belépésről.

Az MDF-es képviselők függetlenként kevesebbszer szólalhatnak fel, és egy sor juttatástól is elesnek: Herényi Károly például 278 ezer forint frakcióvezetői pótdíjjal, Pettkó András pedig 162 ezer forint jegyzői juttatással kap kevesebbet majd havonta. A képviselők várhatóan elvesztik bizottsági helyeiket is, amivel bukják a havi 162 ezer forintos pótdíjat is. Katona Kálmán, a környezetvédelmi bizottság elnöke például 278 ezer forinttal kaphat majd kevesebbet. Herényi Károly hétfőn közölte: csütörtökön a házbizottsági ülésen, valamint ötpárti egyeztetésen dől majd el , hogy a bizottsági helyüket megtarthatják-e az MDF-es képviselők, vagy tényleg le kell mondaniuk róluk.

Csáky András március 8-án jelentette be, hogy kilép a Magyar Demokrata Fórumból, mert nem ért egyet a párt EP-listájával, amelyet Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere vezet. Másnap, a párt frakcióülése után közölte: március 16-tól független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben, azaz a frakcióból is kilép. Dávid Ibolya pártelnök ezt követően bejelentette, hogy pártja konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, kormányfőjelöltként Bokros Lajost nevezte meg.

Az MDF-frakció fél éven belül másodszorra sodródik a megszűnés szélére. Tavaly októberben a pártelnökválasztással kapcsolatos megfigyelési botrány során kizárt Almássy Kornél helyére még találtak egy embert. Akkor a volt fideszes Lengyel Zoltán mentette a frakciót.