Bizonytalanság övezi Veres János szép jövőjét

Vágólapra másolva!
Hamarosan eldőlhet a londoni székhelyű Európai Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöki posztja, ahová a kormány több sajtóinformáció szerint Veres János korábbi pénzügyminisztert szeretné belobbizni. Veres nem beszél esélyeiről és nem tartja aktuálisnak a kérdést, a kormány pedig három hét alatt nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy szerepet szán-e Veresnek az EBRD-nél. A posztra bejelentkezett bolgár jelölt szerint március végén, április elején derül ki, hogy ki kapja a tekintélyes pénzintézet alelnöki székét.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden Londonban találkozott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével, Thomas Mirow-val. A beszélgetésükről Bajnai azt MTI-nek csak annyit mondott: azt kérte Mirow-tól, hogy a bank az idén is tartsa fenn a korábbi éveknél nagyobb finanszírozási aktivitását Magyarországon.

A miniszterelnök arra nem tért ki, szóba került-e a találkozón, hogy lehet-e Veres János korábbi pénzügyminiszter, jelenleg keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos az EBRD alelnöke, pedig korábbi hírek arra utaltak, hogy mostanában kell eldőlnie, ki kapja a pozíciót.

Január végén jelentette be egy bolgár szocialista politikus, Meglena Plugchieva korábbi miniszterelnök-helyettes, hogy ő is megpályázta a pozíciót. Plugchieva ekkor azt mondta: a döntés két-három hónapon belül - azaz márciusban-áprilisban - születhet meg.

A Népszabadság január 20-án arról írt: Bajnai már írásban is Verest ajánlotta erre a posztra az EBRD elnökének, és egy-két héten belül eldőlhet a kérdés. Az értesülést akkor Szollár Domokos kormányszóvivő nem kívánta kommentálni.

Az [origo] március 5-én kereste meg levélben a kormányszóvivői irodát a Veres Jánosra és az EBRD-re vonatkozó kérdéseivel, ám írásos választ - többszöri telefonos megkeresésünk ellenére - mostanáig nem kaptunk.

Szollár szerdán telefonon azt mondta az [origo]-nak: a kormány hivatalosan nem jelölte Verest a pozícióra, ezt nem is tehette volna meg, hiszen az EBRD alelnöki posztjára kormány nem jelölhet embert. Szollár szerint a posztra Veres maga jelentkezett be.

Veres János pénteken az [origo] megkeresésére azt közölte: nem kíván nyilatkozni a témában, mert azt nem tartja aktuálisnak. Azt azonban tagadta, hogy ő jelentkezett volna be a korábban a pozícióra. "A múlt ősszel a kormány nevében javasoltak engem" - mondta. Veres szerint az EBRD "valamikor ebben az évben" hozhat döntést.

Az [origo] március elején megkereste az EBRD-t is azzal a kérdéssel, ajánlotta-e Bajnai hivatalosan vagy nem hivatalosan Verest az alelnöki poszra. Megkérdeztük azt is, milyen további jelentkezők vannak, és mikorra várható döntés. Az EBRD sajtófelelőse, Anthony Williams válaszként csak annyit írt: feltevéseket nem kommentál.

A várhatóan megüresedő alelnöki posztot jelenleg a 62 éves, szlovák Brigita Schmögnerová tölti be. Bár nincs szabály erre, a négy EBRD-alelnök egyike mindig kelet-közép-európai.

Tavaly ősszel, amikor Andor Lászlót jelölte EU-biztosnak Bajnai, bejelentette, hogy "jelentős nemzetközi feladatra" fogja felkérni Verest. Bajnai akkor nem kívánta kommentálni azokat a felvetéseket, hogy az EBRD alelnöki posztjáról lenne szó, amelyet Andor László töltött be, mielőtt az Európai Bizottságba távozott. Egy a kormányfő környezetéhez tartozó forrásunk tavaly ősszel azzal indokolta, hogy nem nevezik meg a Veresnek szánt posztot, mert a tárgyalások közben nem akarnak nyomást gyakorolni arra a nemzetközi szervezetre, ahol a kormány szívesen látná Verest.