Lehet szavazni a 12 évesek büntethetőségéről

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság (OVB) döntése értelmében lehet népszavazást tartani arról, hogy a jelenlegi szabályoktól eltérően már a 12 évesek is büntethetőek legyenek. A kezdeményezőnek négy hónap alatt 200 ezer aláírást kell összegyűjtanie.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén hitelesített egy, a büntethetőség alsó korhatárát érintő népszavazási kezdeményezést. A büntethetőség alsó korhatára jelenleg 14 év. A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy büntetőeljárásokban a büntethetőség alsó korhatára 12 év legyen?"

Bordás Vilmos, az OVB elnöke az egyhangúlag meghozott hitelesítő határozat előtt emlékeztetett arra, hogy a testület korábban már döntött egy hasonló kezdeményezés hitelesítéséről, de a kezdeményezők nem gyűjtöttek aláírásokat. A hitelesítő határozat ellen 15 napon belül lehet kifogással élni az Alkotmánybíróságnál. A kérdésben akkor kell országos népszavazást tartani, ha a kezdeményező a rendelkezésére álló négy hónapon belül összegyűjt 200 ezer hiteles aláírást.