Rendeletalkotási joga lesz a médiahatóság elnökének

Vágólapra másolva!
Név szerint szavaztak a képviselők arról, hogy a jövőben rendeleteket alkothat majd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. Rogán Antal javaslatát a kormány nem támogatta, de a Fidesz-frakció kötelező szavazást rendelt el.
Vágólapra másolva!

Alkotmányban rögzítik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát. A fideszes Rogán Antal erről szóló javaslatáról a Fidesz-frakció kérésére név szerint szavazott hétfőn este az országgyűlés. A szavazás eredményét későn esete ismertetik, de arra csak a Fidesz és a KDNP tagjai szavaztak igennel, a javaslat az MTI összegzése szerint megkapta a szükséges kétharmados támogatást. A kormány nem támogatta a javaslatot, de a Fidesz-frakció ennek ellenére kötelező szavazást rendelt el képviselőinek.

Rogán Antal most elfogadott javaslata új fejezettel egészítette ki az alkotmányt, amely ezentúl tartalmazza, hogy az NMHH a Magyar Köztársaság elektronikus hírközlési piacát felügyelő és ellenőrző szerve, és felelős e piac zavartalan működéséért.

A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre, tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek, elnöke pedig törvényben meghatározott feladatkörében, törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet bocsát ki, amely más jogszabállyal nem lehet ellentétes.