Elhunyt Végvári Tamás színművész

Vágólapra másolva!
Életének 73. évében elhunyt Végvári Tamás színművész, az Örkény István Színház többszörösen díjazott színésze. Shakespeare-től Csehovig sok darabban szerepelt, többek között Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész díjazásokban részesült.
Vágólapra másolva!

Rövid, súlyos betegség után életének 73. évében elhunyt Végvári Tamás vasárnap - közölte az Örkény István Színház Igazgatósága. A közlemény szerint a Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész közel 40 éves pályája során a pécsi Nemzeti, a veszprémi Petőfi, a szegedi Nemzeti, a Thália, a budapesti Nemzeti, a Katona József és az Örkény Színház társulatának tagjaként számtalan gondosan formált, nagy hatású alakítás fűződik nevéhez.

A színház tájékoztatása szerint főbb szerepei voltak Shakespeare Hamlet-jének címszerepe, Csehov Három nővér című darabjában Prozorov, Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című művéből a Színész, Tábori György Mein Kapf című darabjában Herzl, Kusán Galócza című művéből Galócza, Csehov Sirály című darabjából Szorin.

Utolsó szerepe az Örkény István Színházban a színház névadójának Macskajáték című művében Csermlényi Viktor. Mintegy száz filmben és tévéjátékban játszott. Az egyik legszebben beszélő magyar színészként hangja ismerősen cseng minden rádióhallgató és televíziónéző fülében - áll a közleményben.

Végvári Tamás 1993 és 1996 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt, majd a Magyar Színészkamarai Egyesület elnökeként tevékenykedett, és vezető szerepet vállalt a Magyar Színházi Társaságnál is. Végvári Tamást az Örkény István Színház és a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.