A személyit is elkérhetik a BKV-ellenőröket segítő közterület-felügyelők

Vágólapra másolva!
Keddtől a közterület-felügyelők is részt vesznek a BKV járművein a jegyellenőrzésben. Mivel a közterület-felügyelő igazoltathat is, a bliccelők ezentúl nem adhatnak meg hamis nevet az ellenőrzéskor. A közterület-felügyelőkre a Rákóczi úton közlekedő buszokon, valamint a 4-es és 6-os villamosokon lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Egy törvénymódosítás értelmében január 11-től a közterület-felügyelők is részt vesznek a jegyellenőrzésben a BKV járatain - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn.

Az ellenőri feladatokat továbbra is a BKV ellenőrei látják el, a közterület-felügyelők abban segítenek majd, hogy azokat a jegy vagy bérlet nélkül utazókat igazoltassák, akik nem hajlandók személyazonosságukat hivatalos, fényképes igazolvánnyal igazolni. A közterület-felügyelő ugyanis hivatalos személy, így igazoltathat is.

A három hónapos próbaidő alatt a BKV-ellenőrök és a közterület-felügyelők közös fellépésre a Rákóczi úton közlekedő autóbuszjáratokon (így a 7, 7E, 173, 173E jelzésű autóbuszokon), továbbá a 4-es és 6-os villamosok teljes vonalán számíthatnak az utasok.

A BKV-nak jelenleg 34,8 milliárd forint pótdíjból származó kintlévősége van, amit - közleményük szerint - fejlesztésekre, új járművekre lehetne fordítani, ha a bliccelőktől valós személyi adatok alapján ezt be tudnák hajtani. Az elmúlt év adatai szerint a "pótdíjazási események" során a bliccelők 43 százaléka nem igazolta magát hivatalos okmánnyal, hanem bediktálta az adatokat, vagy fénykép nélküli dokumentumot adott át adatfelvételre.

A BKV becslései szerint az utazók mintegy 13 százaléka bliccel, ami évente átlagosan körülbelül 10 milliárd forinttal rövidíti meg a közlekedési társaság kasszáját.