Katasztrófavédelmi gyakorlattól lesz hangos a média szerdán

Vágólapra másolva!
Próbariasztást tart szerdán a katasztrófavédelem, hogy tesztelje az új médiatörvényben előírt tájékoztatási csatornákat, amelyeken vészhelyzet esetén a lakosságot tájékoztatnia kell. Emiatt több országos médium is rendszeres próbariasztásokat fog közzétenni a nap folyamán egy imitált vészhelyzetről - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.
Vágólapra másolva!

Országos katasztrófariasztást ad ki szerdán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), hogy gyakorlaton tesztelje a lakosság tájékoztatását vészhelyzet esetén. A teszt során a médiában rendszeresen rendkívüli hírek, riasztások jelennek majd meg, hogy így ismertessék meg a lakosságot a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formájáról.

A gyakorlatra az új médiatörvény miatt van szükség, amely előírja, hogy vészhelyzet esetén a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatására két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki. A gyakorlat során a média is teszteli a törvény által a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat, vagyis azt, hogy pontosan hogyan kell a vészhelyzeti üzeneteket továbbítania.

A gyakorlatban az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a közszolgálati médiaszolgáltatók - a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda -, valamint a Tv2 vesznek részt - áll az NMHH keddi közleményében. A médiumok kétóránként kétperces híradásban számolnak be az imitált rendkívüli helyzetről, vagy adásukat megszakítva teszik közzé a vészhelyzeti üzeneteket. Az MTI több közleményben is beszámol majd az eseményekről.