MN: Hoffmann Rózsa lebontaná a bolognai rendszerű tanárképzést

Vágólapra másolva!
Visszaállítaná a korábbi, kétszakosságra épülő képzést az oktatási államtitkárság - írja a szerdai Magyar Nemzet. A tervezet szerint az általános iskolai tanárokat főiskolákon, 4+1 éves, a középiskolai tanárokat pedig 5+1 éves képzés keretében oktatják majd.
Vágólapra másolva!

Alapjaiban alakítaná át a pedagógusképzés jelenlegi rendszerét a dr. Hoffmann Rózsa által vezetett oktatási államtitkárság - írja a szerdai Magyar Nemzet egy, a birtokába került szakmai tervezetre hivatkozva. Újra különválasztanák az általános és a középiskolai tanárképzést, a nagy közismereti tárgyak tanárait, így például a magyar- vagy matematikatanárokat pedig csak osztatlan formában képeznék. Az osztatlan tanárképzés azt jelenti, hogy a diákok rögtön a felsőoktatásba kerülésük után két tárgyra szakosodhatnak. Jelenleg a diákok csak a hároméves alapképzés után választhatnak a főszak mellé második szakot. Fontos változás lenne, hogy a kisebb súlyú szakokat csak harmadikként lehetne felvenni, két fő szak kellene például ahhoz, hogy valaki filozófia, etika vagy kommunikáció szakos tanárnak tanuljon pluszban.

A dokumentum szerint az úgynevezett bolognai - vagyis osztott - tanárképzés nem vált be, folyamatosan csökkent a jelentkezők száma a tanári szakokra. Ebben a rendszerben a tanárképzés egységes volt, ugyanazzal a diplomával lehetett tanítani általános iskolában és gimnáziumban.

A jövőben a tervezet szerint az általános iskolai tanárokat főiskolákon 4+1 éves, a középiskolai tanárokat pedig 5+1 éves képzés keretében oktatnák majd. A tervezet feltámasztaná a pedagógusképző főiskolákat, és megemelné a pályakezdő tanárok bérét, hogy az elérje a pályakezdő diplomás átlagbért.